Večeras u Sisku: Kovačićeva Jama kao glazbena inspiracija

„Krv je moje svjetlo i moja tama.“
-Jama, Ivan Goran Kovačić

Projekt Živi Rasti Cvjetaj ulazi u svoju treću godinu otkako je u lipnju 2016. započet u luci Sisak koncertom Rolin Humesa i The Bambi Molestersa. Za razliku od dosadašnjih koncerata/projekata koje su obilježili interesantni gostujući izvođači, ovaj šesti po redu, bit će predstavljen u malo drugačijem svjetlu. Minimalističkim pristupom, scenom koju će dočarati mlada umjetnica Barbara Tomečak i u samostalnoj izvedbi pijaniste i pjevača Robert James Hudulina, koji je ujedno i autor glazbe, imat ćete priliku čuti kako zvuči glazba inspirirana Kovačićevom Jamom.
Kovačićeva Jama je vjerojatno najpotresnije djelo hrvatske književnosti. Ispjevana u najcrnjim danima Drugoga svjetskoga rata, zloslutno nagovještavajući pjesnikov kraj, Jama je istinski bolno svjedočanstvo preživjele žrtve zločina, strahoviti krik nad užasima rata i ljudske netrpeljivosti, rekvijem kolonama mrtvih prošloga stoljeća, svevremenska misao o odnosu dobra i zla,stilska i formalna harmonija na temu smrti, jednom riječju književno remek – djelo.
Stoga dođite u subotu, dana 18.05., u 21 sat ispred sisačke katedrale i u prekrasnom ambijentu „ Siscia in situ“ doživite jedno od najljepših djela hrvatske književnosti.
Koncert je pod pokroviteljstvom grada Siska uz velikodušnu pomoć glazbene škole Frana Lhotke Sisak.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here