Tunići počeli gradnju kuće: Iskopani i zaliveni temelji prvog doma Anđeline i Nikole, Viktorije, Antuna i Leona…

Obitelj Nikole Tunića, supruga Anđelina, djeca Viktorija, Antun i Leon, stanovat će u Gupčevoj ulici. U središtu Petrinje na broju 16., nedaleko mosta u Kaniži, već poduže imaju gradilište, a protekli vikend, između dviju upornih svibanjskih kišnih pljuskova u petak su iskopani temelji, a u subotu ulito 20 kubika svježeg betona. Odmah u novom tjednu počinje zidanje cigle na ciglu, pa se usporedo s nogostupom prizemnica i potkrovlje očekuju ugrubo završiti usred ljeta.
Tunići o kojima je ova priča, su Hrvati podrijetlom s Kosova, odakle su silom „komšija“ Srba i jednako agresivnih susjeda Albanaca novi život potražili u domovini predaka. U Hrvatskoj su samostalno od rujna 1996., prije velikog organiziranog masovnog dolaska njihovih rođaka i sunarodnjaka sada smještenih u izgrađenom naselju Dumača.
Graditelj nove kuće u Gupčevoj ulici Nikola Tunić dio je 10-člane obitelji, koju su roditelji Petar i Marija kao malu djecu doveli u novu životnu sredinu. Braća i sestre su mu Marijan, Anđelko, Marko, Božidar, Antun, Tereza i Ana, a ni nakon svih godina u Petrinji još nisu trajno riješili stambeni smještaj. Nikola je prvi od muškaraca Tunića koji će se odvojeno skućiti, izaći iz sadašnjeg podstanarstva i živjeti u Kaniži. U tome cilju ovoj glavi mlade obitelji nije lako ni jednostavno.
– Od zimus sam stalno zaposlen u gradskoj Privredi i zbog toga u mogućnosti koristiti kredite, s kojima sam i do sada rješavao pripremu gradnje. Puno su koštale razne potvrde, dozvole, projekti i slični dokumenti, a sada će i osnovna gradnja stajati 100.000 kuna. Kao poticajnu mjeru za mlade obitelji dobio sam osnovni građevinski materijal – priča nam strojar-bagerista Nikola. Osobno je spretno i stručno malim iznajmljenim strojem iskopao temelje budućeg doma svoje obitelji. Uz troje djece od 6 do 3 godine, i četvrto je na putu, uvećat će Tuniće u prosincu. Do tada otac Nikola misli njihovu kuću pripremiti za osnovno stanovanje.
Za subotnjeg betoniranja u prvi ugao temelja troje djece s Anđelinom i Nikolom po tradiciji su, za sreću i prosperitet, ubacili nekoliko raznih kovanica kuna, hercegovački kamen i križ sa svetom vodom donijetih s hodočašća u svetište Majke Božje Međugorske.
Navratio je nakratko i gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, pohvalio upornost mlade obitelji i obećao dodatnu potporu. Nikola Tunić i nadalje može očekivati svekoliku solidarnost svoje braće, iako ni jedan od njih nije zaposlen, jedna sestra je izvan Petrinje zasnovala svoju obitelj, a druga je na radu u Njemačkoj.
Veliki optimizam i očekivanje u osobnu snagu vlada kod ovog radnika Privrede, vjeruje kako će vlastitim rukama stvoriti pune uvjete za budućnost svoje djece.
– Ona moraju ostati u Hrvatskoj, ovdje imati potpun život i sve prilike za sreću i napredak – kaže odlučni i u svladavanju svih prepreka odvažni, uporni Nikola Tunić.
Novinar: Antun Petračić

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here