Petrinja u prostoru nekadašnje vojarne Zrin dobiva Veteranski centar – danas je potpisan ugovor

U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja, 20. svibnja 2019., potpisani su sporazumi o suradnji s predstavnicima Daruvara, Petrinje, Sinja i Šibenika. Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.

Uspostavom veteranskih centara rasteretit će se postojeći sustav pružanja psihosocijalne pomoći ciljanoj populaciji te implementirati nove vrste usluga koje će odgovoriti na novonastale potrebe populacije. To će uključivati formiranje multidisciplinarnih timova koji će djelovati u veteranskim centrima te analizirati potrebe svakog korisnika i temeljem toga mu pružati personalizirane usluge, što će znatno pospješiti postupak rehabilitacije i psihosocijalnog osnaživanja.
U okviru pripreme i provedbe ovog projekta Ministarstvo hrvatskih branitelja dužno je osigurati preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave potpisivanjem sporazuma kojim se utvrđuje suradnja, odnosno prava i obveze, pri uspostavi i radu veteranskih centara u Republici Hrvatskoj.

Gradovi osiguravaju priključenje centara na pristupne ceste i komunalnu infrastrukturu te pružaju podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike. Ministarstvo je odgovorno za izvršavanje svih investitorskih poslova, ishođenje dozvola, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora. Ministarstvo će uspostaviti suradnju s lokalnim dionicima, standard kvalitete u pružanju sveobuhvatne skrbi korisnicima veteranskih centara te kriterije i proceduru odabira korisnika.

Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojeg je osigurano 328,8 milijuna kuna. Sporazum je u ime Grada Petrinje potpisao Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje: „Zahvaljujem se Ministarstvu hrvatskih branitelja, posebno ministru Medvedu koji je dao jako puno napora sa svojim timom da ovi centri zažive. Znamo da je taj posao jako zahtjevan, da su dobre ideje uvijek dobrodošle, ali kad su one „mrtvo slovo na papiru“ onda ne vrijede. Kao gradonačelnik Grada Petrinje, saborski zastupnik i kao član saborskog Odbora za regionalni razvoj gdje sam bio uključen u puno stvari u vezi hrvatskih branitelja. Mogu reći da sam kao gradonačelnik stvorio maksimalne uvjete kako bi u prostoru planirali grad po mjeri i sve ono što bi trebalo doći u devastirane vojne objekte i u tom dijelu smo uspjeli. S druge strane smo oslobodili komunalni doprinos što god se bude radilo i plaćalo u gradu Petrinji i s treće strane priključak struje, vode, cestovne, parkirališne infrastrukture koje će biti više milijunske i koje ćemo osigurati kako bi bili dobri partneri u ovome projektu što znači život hrvatskih branitelja i sve ono u budućnosti što bi oni trebali dobiti kroz određene standarde.

Kada ovakav jedan veteranski centar dolazi u grad Petrinju gdje se u gradu poslije Vukovara definitivno stvarala ista Domovina s izuzetnom velikim žrtvama, ali i kroz Koordinaciju udruga proisteklih iz Domovinskog rata koji su dali sadržaj i možemo reći politički pritisak. Ovim se putem zahvaljujem na tome što smo to uspjeli dobiti jer je to nadgradnja standarda boljeg života Petrinje i cijele Banovine, a znamo da su to ogromne štete i zato dolazi do povratka investicija gdje se stvarala domovina i s time ćemo eventualno eliminirati priču da Domovine ima svuda samo ne tamo gdje je krvarila.“ Procijene troškova građevinskih radova za Petrinju iznose 82,7 milijuna kuna.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here