Biciklom do Siska iz Petrinje? Danas je počela izgradnja biciklističko – pješačke staze u Mošćenici

ŽENA SE JE ZVALA Marina Lovrić i bila je na dužnosti županice Sisačko – moslavačke županije. Kao i svi drugi političari u predizborno vrijeme obećavala je velike stvari. U proljeće 2013., tik pred izbore te godine, dovela je svoju ekipu suradnika i pozvala medije na zarasli i davno zapušteni petrinjski željeznički kolodvor proglasiti vijest da će se ponovno uspostaviti željeznički promet između Petrinje i Siska – točnije Capraga.Došla je u društvu i tadašnjeg direktora građenja u HŽ Infrastrukturi i na petrinjskom kolodvoru najavili su kompletnu rekonstrukciju nosivog dijela pruge, ugradnju nove kolosječne rešetke s novim tucanikom i poljima, obnovu dva mosta i uređenje stajališta u Mošćenici. Okupljeni građani su bili zadovoljni, pljeskali su i vjerovali u te riječi. Otišli su kući zadovoljni i sretni. I svojim ukućanima i susjedima su pronijeli dobre vijesti – glas o ponovnoj uspostavi pruge do Siska i mogućnosti putovanja do Zagreba i dalje proširio se Petrinjom. Ali nije se dogodilo baš ništa. Ustvari jest – županica ubrzo više nije bila županica, a ostataka stare pruge više nije bilo, nedugo nakon tih obećanja pojavila se udruga građana i demontirala cijelu prugu. Nije ostalo ništa. Ni komada tračnica. Sve je zaraslo u travu i korov, a ta priča se zaboravila. Međutim, društvene mreže su postale najbolje mjerilo stanja u društvu. Od tog doba broj korisnika facebooka i različitih grupa na njemu se povećao i svaki dan se na toj mreži vode rasprave oko situacije u gradu. Tako se svojevremeno pojavila jedna ideja koja i danas ponekad zaživi i digitalno bljesne – radi se o tome kako bi bilo dobro da se kad sad već nema pruge napravi biciklistička staza Petrinja – Sisak njenom trasom. Sama ideja po sebi je super, svi političari ovog kraja su jako dobro čuli za nju, samo još nijedan od njih nije izašao pred kamere i upaljene mikrofone i rekao: Ja ću vam napraviti biciklističku stazu na tom mjestu. Ali i da jest,  vjerojatno je ne bi moglo ni biti jer je “pruga” u vlasništvu HŽ – a. Netko od političara bi morao s njima ispregovarati takav zahvat.

Susjedi i svjedoci priče: Čuvari firme koja djeluje u nekaašnjem Finelu sa zanimanjem promatraju kako svakog dana preko puta njih niče nova Poslovna zona, a od danas i gradnja biiklističke i pješačke staze kroz Mošćenicu.

U MEĐUVREMENU Grad Sisak je doista ostvario jako puno u izgradnji biciklističkih staza u gradu i po tom pitanju su u vrhu države –  samo do 2017. godine izgrađeno je preko 12 kilometara biciklističkih staza. Osobno sam jedan (a takvih nema baš puno u Petrinji) koji zna sjesti na bicikl i otići na kavu u Sisak. Treba mi oko 40 minuta lagane vožnje starim biciklom bez mogućnosti prebacivanja brzina, ali sa sjajnim osjećajem vožnje ispod otvorenog neba na vlastiti pogon.Kako u Petrinji nema ni metra obilježenih biciklističkih staza, a s druge strane ima rupa svih veličina i širina koje stvaraju opasnost na cesti, i ako se na tom vašem opasnom putu biciklom dokopate Praćna i obilježene biciklističke staze – na konju ste. Pred vama više nema opasnosti i problema. Ali, pojavljuju se vijesti da bi se taj “sigurni” dio puta mogao i proširiti.

Prvi metri dionice biciklističke i pješačke staze s desne strane ceste Petrinja – Sisak (kod Finela) su u začetku. Dionica će biti duga 2 kilometra.

21. JE SVIBANJ 2019. godine. Kod nekadašnjeg Finela na samom ulazu u Mošćenicu je vrlo živo. Bruje motori automobila koji putuju cestom Petrinja – Sisak, veliki kamioni puni tereta skreću na veliko gradilište poslovne zone u izgradnji nazvanoj Mošćenica – Poljana, građevinski strojevi i radnici su se raštrkali na mnoga mjesta ovog prostorno velikog gradilišta, dok su desnom stranom ceste prema Sisku otpočeli su radovi na izgradnji biciklističke i pješačke staze kroz Mošćenicu. Rovokopač probija prve metre buduće trase, ekipa iz obližnjeg restorana uz cestu promatra situaciju, baš kao i čuvar firme koja posluje u nekadašnjem Finelu u društvu četveronožnog prijatelja, a i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je došao vidjeti početak izgradnje ovog projekta koji je u očitoj izgradnji i koji nam je pojasnio trenutnu situaciju. Dumbović kaže da je dionica buduće biciklističke i pješačke zone duga 2 kilometra i da se spaja na Praćno, vrijednost radova je skoro 4 milijuna kuna, a završetak je predviđen za 4 mjeseca. Sve je to europski novac, novac iz petrinjskog Intervencijskog plana i samo u Mošćenicu kad se uzme u obzir i projekt Aglomeracije i izgradnja Poslovne zone je uloženo vrtoglavih 150 milijuna kuna.

 

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović sa svojim timom došao je vidjeti početak izgradnje biciklističko – pješačke staze kroz Mošćenicu.
Dumbović kaže da je čak 150 milijuna kuna uloženo u projekte u Mošćenici – najvećem prigradskom naselju Grada Petrinje.

Prugu i biciklističku stazu na mjestu pruge Sisak – Petrinja nećemo dobiti, ali za 4 mjeseca će mo spojiti Mošćenicu i Sisak. A do Petrinje…..

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here