Vidikovac na Piramidi na vrhu Hrastovačke gore: 30 godina poslije

LJETO 1988. Nakon dvosatnog hodanja od Petrinje prema Cepelišu i dalje do gustih šuma kestena (koje danas ne postoje), u društvu dvojice prijatelja, oboružani konzervama riba, piva i cigaretama probili smo se do Piramide – visokog betonskog stupa u obliku piramide oko kojeg su bile drvene stepenice, ljestve i ograde, a koje su bile neupotrebljive. Na nekim mjestima je nedostajala pokoja stepenica i penjanje na ovaj vidikovac je bilo onemogućeno. Tog vrućeg ljetnog dana nisam mogao ni pomisliti da će idućih trideset godina taj objekt, trigonometrijski stup koji stoji usred šume kao neka građevina nekih drugih civilizacija biti potpuno zaboravljen, zapušten i napušten.Ali to se dogodilo. Nitko Piramidu nije obnavljao, nitko se nije potrudio. Sve do danas.

Ožujak 2019. Konstrukcija budućeg vidikovca se podiže i postavlja oko betonskog stupa Piramide.
Ožujak 2019. – stol pun nacrta i planova izgradnje vidikovca oko Piramide sa svojim timom razgledao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

OŽUJAK 2019. Članovi Hrvatskog planinarskog društva Zrin su uzbuđeni. Sjede na klupama pored Planinaskog doma Matija Filjak okupani proljetnim suncem i zamamnim mirisom hrane koju je Bjekić dovezao na vrh brda, na vrh Hrastovačke gore gdje se oko Piramide počinje postavljati metalna konstrukcija budućeg vidikovca. Nema šale, stvar je ozbiljna. Radnici profesionalci podižu tešku konstrukciju u zrak i zavaruju je i postavljaju oko stupa. Pokazuju se prvi obrisi novog vidikovca koji na prvi pogled liči sisačkom vidikovcu na Viktorovcu, ali je niži i sa betonskom piramidom u sebi. To je projekt kojeg je Grad Petrinja uspješno ostvario  – njegova vrijednost je nešto preko milijun kuna od čega je  EU je financirala čak 85%, a Grad Petrinja 15%, voditeljica tima je Zlata Jajčinović, a početak tog stvaranja novog, metalnog vidikovca došao je vidjeti i gradonačelnik Darinko Dumbović koji je bio zadovoljan viđenim i koji je najavio ovogodišnju Kestenijadu sa novim vidikovcem.

Svibanj 2019. – Vidikovac na Piramidi je skoro gotov. Još se samo treba postaviti zaštitna ograda oko njega.

 

Svibanj 2019. – Na vrhu 16-metarskog vidikovca

SVIBANJ 2019. Kiša danima pada kao iz kabla, a sa vrha Hrastovačke gore nisu stizale nikakve vijesti. Nitko nije znao dokle je došlo s izgradnjom vidikovca i u kojoj je posao fazi. Sve dok gradonačelnik Dumbović nije pozvao medije u obilazak gradilišta, a kad smo došli do Piramide imali smo što i vidjeti.Oko stupa je postavljen vidikovac. Potpuno je pričvršćen i postavljen. Slijedi postavljanje zaštitne ograde oko njega i postavljanje priključka struje na rasvjetno tijelo koje će se nalaziti na vrhu i koje će svijetliti na 16 metara visine. Sa vrha vidikovca se vidi Petrinja i Sisak na dlanu, Moslavačka gora, Zagreb grad, a kad je lijepo vrijeme i Papuk u daljini. To ćete moći vidjeti uživo – vrlo zadovoljan gradonačelnik Dumbović kaže da će za mjesec dana pozvati građane i sve ljubitelje prirode da se popnu i vide pogled s vidikovca. Onaj koji nitko nije vidio preko 30 godina.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here