Željezara Ilijaš

Autor:Miroslav Šantek

Jutro u Mošćenici. Gužva, buka, ali nije tulum, već su građevinski strojevi izmješani s prometom na cesti Petrinja – Sisak. Predizborna su vremena i političari izlaze s brojkama. Ono da se zna. Kažu 150 milijuna kuna europskog novca je kroz razne projekte uloženo u Mošćenicu. Velik novac – što jest jest.

U tom velikom novčanom kolaču mnoge firme su pronašle svoj interes i prodale svoje proizvode. Na jednu od njih sam jutros upravo nagazio. Na kanalizacijskoj šahti uz samu cestu, na novom, željeznom poklopcu piše ime firme koja ju je proizvela: Željezara Ilijaš.

Sveznajući dr. Google s lakoćom otvara web stranicu te firme koja se nalazi pored Sarajeva u Bosni i Hercegovini. Piše da je željezara osnovana još 1952., a osnovna djelatnost preduzeća je proizvodnja odlivaka različitih težina od 0,5 kg do 30 tona od svih vrsta liva /sivi liv, nodularni liv i čelik koji se upotrebljavaju u proizvodnnim pogonima čeličana, brodogradnji, metalnoj industriji, auto industriji, ugostiteljskoj industriji i elektro industriji. I očito imaju posla.

A ja se sjetih jedne davne priče da je nekoliko kilometara dalje od ove šahte s imenom Željezara Ilijaš, u samom predgrađu Siska postojala neka slična firma koja je cijelo to šumsko područje pretvorila u bezbrojne stanove za svoje radnike sa svim mogućim komforom – od bazena, nogometnog igrališta, dječjih igrališta, svih oblika zabave i kulture i da je zapošljavala na tisuće ljudi koji su od nje živjeli. Nešto doista nevjerojatno za današnja vremena. A onda je sve to prestalo i nestalo. Ne mogu se ni sjetiti kako se to čudo zvalo. Jel možda Željezara Sisak?

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here