Dotle je došlo: Uskoro kreće izgradnja sportske dvorane u Petrinji

Izgradnja sportske dorane u Petrinji je tema koja se spominje preko deset godina, stvar koja se obećavala pa prešućivala, mnogi su se zaletali pa obećavali njenu gradnju pa se poslije izvlačili, a istina je takva da petrinjsko gospodarstvo i proračun ne mogu napraviti tu dvoranu jer nemaju toliko novaca, pa je sreća da postoje EU fondovi. Naravno, i to je netko morao ispregovarati i napraviti, odraditi taj veliki “nevidljivi” rad” , aplicirati na fondove projekte i nadati se da će dobiti lovu, a to uopće nije nimalo lak ni brz posao. Treba se dobro pomučiti da projekti prođu. Na sreću Petrinjaca, uspjeli su. Intervencijski plan je u tijeku i danas je u paketu s drugim dobrim vijestima predstavljen projekt “Unapređenje infrastrukture za predškolski i školski uzrast djece“ na konferenciji za medije ispred OŠ Mate Lovraka gdje je ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić ugostila gradonačelnika Darinka Dumbovića i njegov stručni tim koji je odradio ovaj “nevidljivi” posao i objasnio više o čemu se konkretno radi.

Viši stručni suradnik za koordinaciju projekata Grada Petrinje Dino Žilić objasnio je detalje ovog projekta koji se  provodi u sklopu Intervencijskog plana: “Projekt uključuje infrastrukturne radove, odnosno dogradnju školske sportske dvorane OŠ Mate Lovraka, čime će konačno grad Petrinja dobiti dugoočekivanu dvoranu i unaprijediti kvalitetu sportsko-rekreacijskih sadržaja i usluga u samom gradu. Zatim se projekt odnosi na gradnju vrtića u Češkom selu, čime će se rasteretiti postojeći smještajni kapaciteti samog vrtića unutar grada. Projekt se odnosi i na izgradnju dječjeg iglališta u Slatini te na izgradnju svlačionica s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta u Češkom Selu. Ukupna vrijednost projekta je 40.548.110,38 kn, a iznos EU potpore iznosi 34.297.700,07 kn.”Stručni nadzor  radova izvodit će SO-RA ING d.o.o. Sisak. Također je ugovorena savjetodavna usluga tijekom provedbe projekta s tvrtkom Deloitte d.o.o. Zagreb te je donesena odluka o izvođaču samih radova. Teh-gradnja d.o.o. iz Zagreba su za dogradnju školske sportske dvorane OŠ Mate Lovraka, zatim Elektrocentar Petek d.o.o. iz Ivanić-Grada je za igradnju dječjeg vrtića u Češkom Selu, Skela Banovina d.o.o. iz Petrinje zadužena je za izgradnju svlačionica s pratećim sadržajima, pomoćnog igrališta i dječjeg igrališta u Češkom Selu te je Kova d.o.o. iz Velike Gorice zadužena za izgradnju dječjeg igrališta u Slatini. Specifičnost ovog projekta opravdava nedavno dobivenog statusa Grada prijatelja djece zato što se njime nastoji unaprijediti kvaliteta života prvenstveno za djecu i mlade, njihove roditelje i sve ostale stanovnike. Još je posebnost u tome, kako Grad upravlja velikim administrativnim područjem i uglavnom su svi društveni, kulturni, sportsko-rekreacijski i ostali sadržaji smješteni unutar gradskog središta, ovaj projekt nastoji te sadržaje razvijati izvan gradskog središte, konkretnije u Češkom Selu i Slatini.” – rekao je Žilić.

Gradonačelnik Darinko Dumović je zahvalio cijelom timu mladih ljudi i gospođi Vlasti Vuglec koji su uspjeli ovaj projekt dovesti do početka same ralizacije, a također i ravnateljici škole Ankici Krnjajić Magdić na suradnji. “Za dvoranu smo morali ispregovarati kroz Intervencijski plan pilot projekt pet gradova da nam bude prioritet prioriteta. Doći do završne faze koordinacije koja je bila odlična i sa ravnateljicom OŠ Mate Lovraka. Kada su djeca u pitanju, sve ono što i drukčije mislimo kako bi koja ulica trebala imati prioritet, onda smo tu svi zajednički na istoj strani. Neka ovo sve što radimo da poruku da imamo šansu, da imamo šansu regionalnog razvoja da danas-sutra u Europskoj uniji uhvatimo taj korak. Mislim da je školstvo ključna priča, mislim da je predškolstvo ključna priča, i kroz ovaj dječji vrtić… To su investicije koje su Bogom dane, i ako ih ne uzmemo i ako ne budemo imali tu sposobnost, i zato Petrinja ima tu notu graditeljstva, nota koja će dati možda i problem građanima još kroz godinu, dvije, tri dana. Da, imat ćemo problem komunikacije, ali mi to moramo napraviti. Ne želimo da u Europskoj uniji naše prođe, a da ne artikuliramo sve probleme kroz društvenu, komunalnu, gospodarsku i socijalnu infrastrukturu.” – kaže Dumbović koji je pozvao građane da budu strpljivi dok traju radovi i najavio nove projekte i investicije. Kaže da je do sada u Petrinju uloženo 100 milijuna eura kroz projekte, a on najavljuje 150 milijuna, onih milijardu kuna koje često spominje.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here