Jedno ruglo manje

Autor:Miroslav Šantek

Hoće li Petrinja ikada dostići onu zanosnu ljepotu prije tridesetak godina kada je zbog svoje uređenosti i prefektnog izgleda dobila priznanje Zlatni lampaš kao najuređeniji grad Univerzijade 87. – teško je reći i nezahvalno prognozirati, ali jedno je sigurno, na tom putu se trebaju obnoviti mnoge zgrade, fasade, pročelja, a nažalost, još uvijek se može naći derutnih zgrada koje su ruglo grada.

Baš tim imenom – ruglo, danas se novinarima obratio Vlado Lovreković, direktor petrinjskog Komunalca koji je obznanio da jedno ruglo u središtu Petrinje, a to je upravo ta zgrada na adresi Gundulićeva14 gdje su uredi Komunalca i Privrede, mjesto koje građani često posjećuju dolazeći plaćati račune i ukazivati na probleme – odlazi u povijest. Naime, na red za energetsku obnovu došla je i ova zgrada, a cijena obnove je oko 800 tisuća kuna i trebala bi se proljepšati do kraja ove godine. Također je u planu preko Fonda za zaštitu okoliša nabaviti peć na pelete koja bi se mogla isplatiti već za tri godine, a do sada su se grijali na lož ulje.

I doista, vidjeli smo kako se postavlja nova stolarija i obnavlja fasada.Krugom poduzeća razmiljeli su se radnici, a i gradonačelnik Dumbović je došao u posjet ovoj ekipi koja doiista dobro zna povući novac iz fondova. Već su uspjeli za svoje  projekte iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost povući više od 30 milijuna kuna, a za potrebe energetske obnove višestambenih zgrada više od 12 milijuna kuna. Dumbović je zadovoljan viđenim i činjenicom da će se i ovom obnovom slika grada proljepšati i kako je nedavno Petrinja bila lider u Hrvatskoj po povlačenju financijskih sredstava za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada u Hrvatskoj.

 

Pored, kako to oni zovu “Upravne zgrade” su stare barake koje su obnovili, a u njima je smještena i mala menza i kuhinja gdje djelatnici gablecuju, a koju su lijepo uredili i pozvali nas novinare da i mi nešto prigrizemo u čast novoobnovljenog prostora. I bili smo dobro ugošćeni. Kobasice, salame, kruh, špek, ajvar, paprike – sve onako kako treba.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here