Likovnjaci ponosni: Intarzija „Dječak s plavom kapom“ Željka Lipovca, predsjednika Petriarta, najljepša u Hrvatskoj

U zapadnom ćošku zgrade Pučkog otvorenog učilišta-Hrvatskog doma Petrinje maljušne su prostorije Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart. Ispred ulaza je mala betonska terasa, a nju je, iskoristivši kratko vrijeme „zatišja“ od upornih svibanjskih pljuskova, za druženje na otvorenom zaposjelo nekoliko članova udruge. Ovakvo njihovo povremeno okupljanje uporno saziva i pokušava ustaliti predsjednik Željko Lipovac, ali najvećma uz slab odziv, kao što ne postoji ni zanimanje za dolazak novih i pomlađivanje članstva.
– Na popisu nas je 30-tak, stvarno aktivnih upola manje, a od toga evo ovo popodne došlo je samo petero. Morat ćemo primijeniti statutarno pravilo o redovitosti plaćanja članarine i urednom dolasku na zajednička okupljanja. Dugogodišnja „slava“ ne znači izbjegavanje obveza i odgovornosti- veli predsjednik PULU Petriart.
Od nazočnih likovnjaka doznajemo kako im je skupna izložba 15 radova postavljena u zgradi Interpretacijskog centra baštine Banovine u petrinjskoj Kaniži ( još će trajati do konca ovog mjeseca), a nova slična zajednička manifestacija već je dogovorena za 13. rujan. U Galeriji Krsto Hegedušić Petriart će se uklopiti u obilježavanje Dana sjećanja na krvavi rujan 1991. godine.
Likovni amateri ove udruge, a oni su iz Petrinje, Siske, Gline i okolice, prvi puta u ožujku ove godine likovnom kolonijom obilježili su Dan žena. Značajni događaj za cijeli Petriart i osobito predsjednika predstavljala je 5. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu „8. Razglednica“, velika i masovna završna godišnja priredba kulturno-umjetničkog amaterizma RH. Održana je uz pokroviteljstvo predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva kulture.


Krovna organizacija ovakvog stvaralaštva, Hrvatski sabor kulture, za 2018. godinu na jednom mjestu okupio je, pokazao rad i predstavio najbolje nagrađene udruge i pojedince za poeziju, prozu, dramski izričaj i likovnost, u čemu je posebno mjesto imao upravo Željko Lipovac iz Petrinje.
Predsjednik Petriart jedini se u udruzi, a nema konkurenciju ni u širem okruženju, umjetnički bavi intarzijom. To je davno poznata, cijenjena i zahtjevna ukrasna tehnika slaganja komadića furnira i komadića drva u izradi figura, motiva, pejsaža i sličnih izražaja. Ž. Lipovac je majstor u tome i kao amaterski intarzijski slikar jedini u Hrvatskoj za 2018. nagrađen od Hrvatskog sabora kulture.
– Tehnički izraz ovog autora bio je odmah zapažen. Svojom kvalitetom rad se izdizao iz mase pristiglih – opisali su prosudbeni stručnjaci HSK u lanjskom natječaju, a rezultate proglasili u kolovozu na državnim amaterskim likovnih susretima u Slavonskom Brodu. Nagrađeni autor iz Petrinje konkurirao je slikom „Dječak s plavom kapom“, uz model svoga unuka Kristijana.
Najbolja intarzija Hrvatske za 2018. na ovomjesečnoj priredbi u Zagrebu bila je izložena u Lisinskom, a i sada je još uvijek na uvidu u sjedištu Hrvatskog sabora kulture u Zvonimirovoj ulici.
Željko Lipovac po nju ide uskoro, a vraćanjem u Petrinju, prijedlog je PS portala, da autora i njegovog „Dječaka s plavom kapom“ primi gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.
Hrvatski sabor kulture već je za 2019. raspisao novi natječaj za iste amaterske djelatnosti, prijavljivanje je do srpnja, a proglašenje planirano početkom listopada na Danima kajkavske kulture u Krapini. Članovi Petriart, kao i ranijih godina, konkurirat će svojim slikama, a najbolje za cijelu Hrvatsku, poput lanjskog pobjednika Ž. Lipovca, odredit će stručno likovno povjerenstvo.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here