20 proljeća Večeri folklora: Petrinjo, dok ti ime traje, čuvat ćemo naše običaje!

Zadnja subota u svibnju ili prva u lipnju-uobičajeni su termini Večeri folklora Petrinje, tradicionalne redovne proljetne kulturne manifestacije, koja je protekle subote obilježila jubilarnu 20. godišnjicu održavanja. Kroz to vrijeme domaći KUD-ovi i gosti iz bliže i dalje okolice po Hrvatskoj nastupali su na pozornicama Trga hrvatskih branitelja, dvorane Hrvatskog doma i rukometnog igrališta, mjestu subotnje priredbe.
Uz pokroviteljstvo Grada Petrinje bogati repertoar izvornih pjesma, plesova, glazbe, običaja, nošnji i veselja otvorila je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb, uz zaključak: „Petrinjo, dok ti ime traje, čuvat ćemo naše običaje!“.
Stalni su organizatori Hrvatski dom i Folklorni ansambl Petrinjčica iz kojih Milan Herceg- Mičko, ravnatelj ustanove i voditelj folkloraša, ponosno ističe kako su i na ovogodišnjoj Večeri KUD-ovi pokazali pučko bogatstvo od Slavonije do Dubrovnika.
Neke od ranijih Večeri folklora u Petrinji bile su i natjecateljske smotre za županijske susrete izvornog folklora Sisačko-moslavačke županije u Martinskoj Vesi. Kako je ovogodišnje ocjenjivanje obavljeno u Hrastovici, s područja Grada Petrinje u subotu su pred svojim gledateljima nastupili plasirani KUD Pokupljanka iz Bresta i KUD Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića.
– U Martinskoj Vesi smo obvezatni izvesti isti program s pred smotre u Hrastovici, a sada u Petrinji nastupila je samo pjevačko-plesna skupina, jer su glazbenici spriječeni ranije dogovorenim drugim obvezama. Uskoro ćemo predstaviti reprint izdanja o našoj heroini iz turskog vremena Cvijeti Brestovskoj, te novosnimljeni nosač zvuka – veli umjetnički voditelj prekokupskog društva Darko Hrnčević. U Martinsku Ves odlaze drugu godinu za redom, a s lanjske županijske smotre poslani su na poznate državne i međunarodne Vinkovačke jeseni.
Uz skorašnju obvezu na SMŽ smotri, KUD-u Čuntićanka iz Hrvatskog Čuntića lipanj će biti posebno „naporan“.
– Kao sudionici projekta Eurokazove predstave „Pjesma cvrčka“ sudjelovat ćemo u završnoj kazališnoj izvedbi u Zagrebu, u Interpretacijskom centru baštine Banovine u Gupčevoj ulici u Petrinji 12. lipnja otvara se izložba vezana uz našu novoobjavljenu etno-bojanku „Ajde curo pokaži svoje ruvo“, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoj 9. lipnja završnica jer Zrin-festa 2019, a 13. idućeg mjeseca, na blagdan sveca zaštitnika naše župe, domaćini smo i organizatori 15. Antunovskih susreta- kaže predsjednica čuntićkog društva Katica Radošević.
Uz ova dva KUD-a, na jubilarnoj 20. večeri folklora Petrinje sudjelovali su djeca, mladež i odrasli članovi iz FA Petrinjčica, HKUD Mošćenica, KUD Tkanica iz Okučana, FA Turopolje iz Velike Gorice i KUD Hruševec Kupljenski iz Zaprešića.
Tekst i slike: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here