Održan Susret braniteljica u Splitu i Solinu

Pod pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva branitelja RH, Splitsko-dalmatinske županije te gradova Splita i Solina, u subotu 25.svibnja 2019. održan je Susret braniteljica RH. Istom su nazočile i braniteljice SMŽ u organizaciji UDVDR Kluba žena Petrinja.
Prekrasan proljetni dan bio je ispunjen bogatim programom. Braniteljice okupljene u Solinu, položile su vijence i zapalile svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Gospin Otok Solin, a molitvu za pokojne predvodio je domaći župnik don Ranko Vidović. Nazočnima se kratko obratio i gradonačelnik Solina Dalibor Ninčević. Kod crkve Gospe od Otoka, na otvorenom, služena je sv. misa za sve poginule, umrle i nestale branitelje i braniteljice. Program je nastavljen u Domu HV na Poljudu gdje je postavljena je izložba fotografija iz Domovinskog rata „Žena-majka-ratnica“: autorica Vere Jurčević i postav izložbe Ivana Andrijašević, te održana svečana akademija. Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara otvorio je izložbu ratnih fotografija te nazočio programu. Pozdravljajući brojne braniteljice iz svih krajeva Hrvatske okupljene u Splitu, gradonačelnik je izrazio zahvalnost što su čovjekoljublje i domoljublje utkale u neovisnu Hrvatsku. Između ostalog je rekao: „Ako je trenutak kada treba stati i zahvaliti se svima vama braniteljicama koje ste dale svoju mladost, snagu, a na žalost, brojne i vlastiti život, onda je to ovaj trenutak kada bivamo ponizni i kada ostajemo bez riječi. Tisuće žena, kćeri, majki i sestara branilo je i obranilo našu domovinu. Tu činjenicu valja stalno osvjetljavati i na nju podsjećati… Osim osjećaja ponosa zbog slavne prošlosti, vas zaokuplja i pitanje budućnosti, budućnosti naše djece te budućnosti naše zemlje. Upravo zbog toga od nas na dužnostima tražite, zahtijevajte i inzistirajte da se kao društvo pomaknemo naprijed uz daljnju afirmaciju vaše srčanosti s kojom ste branili Hrvatsku. Vaši ciljevi tada, moraju biti ostvareni sada, danas! To su vrijednosti o kojima nema spora, ni dvojbe…“ U ime predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović skup je pozdravio župan Blaženko Boban, saborski zastupnik Petar Škorić prenio je pozdrave u ime Hrvatskog sabora, a u ime Ministarstva obrane okupljene braniteljice pozdravio je i zapovjednik HRM komodor Ivo Raffanelli. Skupina djece i mladih iz KUD-a Karol Wojtyla iz Kaštel Kambelovca izvela je dirljivu predstavu „Brod“ za koju je tekst i režiju potpisala Doris Grgurin, a u spomen poginuloj djeci u napadima na Slavonski Brod. Za lijepu pjesmu pobrinule članice ženske klape „Neverin“ iz Kaštel Lukšića, a koja je jedna od najtrofejnijih u Hrvatskoj. U ime organizatora okupljenima su se obratili i Bruno Vukić, predsjednik UDVDR – ogranak Splitsko-dalmatinske županije te Mirjana Rakijar, predsjednica Kluba žena UDVDR – Ogranak Splitsko-dalmatinske županije.
Trnovit je hod žena kroz hrvatsku povijest. Uz radost susreta, sjećanja su i ovog dana bila ispunjena tugom, suzama i ponosom. Zahvaljujemo domaćinima na gostoprimstvu i silnom trudu koji su uložili da se ovaj divan dan dogodi – posebno Vesni Boban i Ivani Andrijašević. Ali, sve bi bilo uzaludno da se braniteljice iz čitave Domovine – Vukovara, Vinkovaca, Petrinje, Siska, Karlovca, Slavonskog Broda, Gospića, Zagreba, Rijeke, Varaždina nisu odazvale i došle u poštovanja vrijednom broju…Izašle smo iz sjene, nismo više nevidljive…I zato se već danas radujemo našem novom Susretu dogodine u povijesnom gradu na četiri rijeke – prelijepom Karlovcu…
Za ps portal Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here