Vrijeme je maturanata: Mlade tek čekaju ispiti, veterani slave 50 godina zrelosti

Vrijeme je maturanata, ovih novih, ovaj tjedan izašlih iz redovne školske godine 2018./2019.(tek im predstoji polaganje ispita zrelosti), kao i onih nekadašnjih davnih naraštaja iz iste zgrade, hodnika i razreda
Državna matura (lat. maturitas, maturus) je obvezni završni pismeni ispit koji učenici gimnazija polažu nakon završetka četvrtog razreda svog srednjoškolskog obrazovanja. Slično tome, srednje obrazovanje učenika u strukovnim i umjetničkim srednjim školama završava izradom i obranom završnoga rada, Učenici četverogodišnjih strukovnih i umjetničkih srednjih škola mogu polagati i ispite državne mature, ako to žele.
U lipnju 1969. godine u tadašnjoj Gimnaziji Petrinje maturirala su tri razreda ove srednje škole. Od tada je prošlo 50 godina i u subotu 25. svibnja njih 40-tak proslavilo je pola stoljeća završetka “najljepših dana života”.
Za glavno mjesto sastajanja odabrana je dobro znana zgrada bivše Učiteljske škole u Gundulićevoj ulici, ispred koje su se “upoznavali” vršnjaci pet desetljeća poslije mature. Neki se od 1969. nisu nijednom vidjeli, svima su se vraćala sjećanja, prebirale uspomene, pokazivale crno-bijele fotografije, postavljala pitanja, davali odgovori… U doba njihova školovanja direktori su bili Ivan Pavličević i Duško Bogdanić, a razrednici Marija Zadrović, Miloš Petrović i Ivan Miškulin. Sada su u goste pozvali bivše profesore, Stanislava Leničeka iz biologije, Imeldu Kovačić, engleski jezik, Dragicu Gajšek, povijest i Vjeru Ivanić, kemija.
Studiranja, poslovi, obitelji, sudbine i događaji rasuli su ih bliže i dalje od Petrinje, a samo na proslavu njihove 50. godišnjice mature neki su doputovali izdaleka, čak iz Novog Sada i Beća, a najdalje iz Jordana, na Bliskom Istoku.
“Njihova” škola izvana izgleda jednako kao u mladosti, i unutrašnjost je slična, samo uz posve drugačiju opremu hodnika i namještaj razreda, kabineta, laboratorija, kakvih u njihovo vrijeme od 1965.-1969. nije bilo. Obišli su nekadašnje razrede, a u zbornici sadašnje Srednje škole Petrinje dobrodošlicu im je poželila i pozdravila tajnica Helena Telar.
Nakon ručka cijelu subotu popodne zajedno su proveli ovi 50-godišnji maturanti, a pred večer na istom mjestu, pred školom i u restoranu na večeri sastali su se gimaziijski maturanti iz 1999. Svojih 20 godina odlaska iz srednje škole proslavili su uz razrednike, Božu Judaša, profesora geografije i hrvatskog jezika Tonku Pezelj.
Zapis Antuna Petračića

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here