Ian Curtis naših godina

Autor:Miroslav Šantek

Ne sjećam se kako to krene. Bilo je davno. Vjerojatno u duši nešto klikne, u mozgu se stvori ugoda kad čujete takvu glazbu i formira se određeni životni stav. Ispočetka lagan i krhak, a potom sve tvrđi. Sve trajniji. Ubrzo shvatite da ste se inficirali virusom protiv kojeg nema lijeka i koji vodi prema neizlječivoj bolesti. A vama se to sve više sviđa. Vrlo brzo shvatite da niste sami, da ima dosta ekipe pored vas koja se zarazila kao i vi. Ekipe koja vas zove da im se pridružite.

Petrinja sredine osamdesetih.Alternativna glazba je uhvatila duboki korijen u tom gradu mesara i učitelja. Kada bi si netko dao truda i temeljito istražio to vrijeme, mišljenja sam da bi mogao doći do zaključka kako se radi o fenomenu malog grada s puno ljudi koji slušaju i žive vrlo modernu, teško nabavljivu (internet i slična pomagala nisu postojala) i dosta opskurnu glazbu koja se tih godina puštala po američkim i britanskim alternativnim klubovima. Petrinjski tulumi su postajali mjesto gdje su se slušali bendovi kao što su: Joy Division, Bauhaus, Sisters Of Mercy, Laibach, Talking Heads, Pixies, The Smiths, The Cult ili puno opskurniji i alternativniji izričaji industriala  Einstürzende Neubauten i sličnih bendova ili elektronike: Skiny Puppy, Front 242…nema toga u tim vodama što petrinjska ekipa nije nabavila i preslušavala. Butholle Surfers i The Residents u Petrinji? O da.Također, Petrinjci su putovali na rane koncerte Nick Cavea i sličnih pojava.

Ian Curtis – pjevač i autor lirike grupe Joy Division jedan je od tih naših glazbenih prijatelja s kojim smo živjeli tih godina mada je on već tada odavno odselio na onaj drugi svijet. O njemu i Joy Division nije problem pronaći podatke na mreži, čak se i prije desetak godina pojavio film o njemu. Ian je izvršio samoubojstvo u svibnju 1980. Imao je samo 24 godine.I danas, puno godina poslije njegove smrti i petrinjskih tuluma koji žive samo u sjećanju, datum njegove smrti me podsjeti na cijelu tu priču naših života. Na Ian Curtisa naših godina.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here