Kina šalje svoje građane diljem svijeta u potrazi za znanjem i vještinama. Došli su i do Petrinje

Autor:Miroslav Šantek

Kina je velika sila u svakom pogledu i tu nema nikakve sumnje. Oni jako dobro znaju što žele i što trebaju učiniti da dođu do željenog cilja. Upijaju znanja iz cijelog svijeta i šalju svoje ljude na sve strane ovog plavog planeta. Peking je glavni grad te ogromne zemlje sa za naše pojmove nevjerojatnih 22 miljuna stanovnika. Iz tog metropolisa u Hrvatsku su stigle mlade djevojke (2002. godište i mlađe) jer znaju da ovdje postoje vrhunski sportski stručnjaci od kojih mogu dobiti vrhunsko znanje. Tako od prošle jeseni hrvatski treneri ove djevojke pripremaju za njihovo školovanje na sportskom sveučilištu u Pekingu. Kineskinje putuju Hrvatskom i odigravaju košarkaške utakmice s najboljima, a pošto u Petrinji pod obručima vladaju majstorice ove igre ŽKK Lovrekice koje vodi trener Ivan Boras, logično je da Kineskinje nešto o tehnici i taktici nauče i od Petrinjki.

Petrinjke i Kineskinje prije prijateljske utakmice. Fotografija za uspomenu.
Lovrekice prije same utakmice.

Još u veljači su prvi put osjetile petrinjski parket sportske dvorane OŠ Dragutina Tadijanovića gdje su u prijateljskoj utakmici poražene s (71:42), a sad su se ponovno vratile u Petrinju, ali u drugi prostor, u veću sportsku dvoranu Srednje škole. Ovdje je bilo i dosta publike koju je zanimala ova egzotična utakmica jer šanse da u ovoj dvorani zaigraju kineske košarkašice su minimalne, tako da tko je ovo vidio – vidio je sad i vjerojatno nikad više. Primjećuje se napredak mladih Kineskinja koje su ponovno izgubile s manjom razlikom nego u prvoj utakmici (81:63), a na ovu je došao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je podbacio loptu na početku utakmice.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović podbacio je prvu loptu.
Dosta gledatelja je došlo pogledati ovu prijateljsku utakmicu.

Prijateljstvo, uvažavanje, iskustvo i stjecanje novog znanja Kineskinje će odnijeti uskoro (za par tjedana napuštaju Hrvatsku) u svoj Peking. Ostat će im sjećanje na cure koje su ih dočekale prijateljski i s njima igrale košarku u tom gradiću Petrinji. U Hrvatskoj.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here