30. svibnja je Dan petrinjskih učitelja: Svečanost studenata i profesora Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta iz Zagreba

Ana Pavković i Mihaela Šalković studentice su treće (završne) godine ranog i predškolskog odgoja, a Mia Kožić, Lucija Milošević i Veronika Kadić sada su na četvrtoj i još ih čeka peta godina učiteljskog studiranja. Ove djevojke ( na naslovnici priče) privremene su Petrinjke, iz brojne skupine godišnjih 500 redovitih, izvanrednih i apsolventskih polaznika Odsjeka u Petrinji Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Danas je taj Odsjek riječju i glazbom obilježio svoj dan, znači, 30. svibanja Dan svih učitelja(ica), odgojitelja(ica) i inih srodnih djelatnika u prosvjeti, obrazovanju i odgoju Grada Petrinje.
Svečanost je održana u zgradi nekadašnje Pedagoške akademije, sada Odsjeka matičnog fakulteta na Savskoj cesti u Zagrebu, koji s Petrinjom, i sličnim u Čakovcu, broji 2760 studenata, uz 190 zaposlenih i velikim obvezama za hrvatsku školsku budućnost. O tim izazovima, od kojih nema važnijih ni prećih, emitivno i zanosno govorio je dekan Učiteljskog fakulteta dr. Siniša Opić. Podsjetio je, i odmah pozvao, na jesensko obilježavanje 100. godina njihova fakulteta, a Odsjeku u Petrinji, u sveučilišnom gradu, čestitao na postignućima.


Ovdje je dr. Marko Badrić prodekan za poslovanje i studente i u svome obraćanju podsjetio kako im je protekla godina donijela pregršt dobroga: od lipnja do listopada obavljena je cjelokupna vanjske energetska obnova njihove zgrade, a početkom prosinca posjetila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
– Sada pripremamo oplemeniti unutrašnjost zgrade: za bolje uvjete i ugodnu atmosferu uredit će se studentski boravak i umjetnički prostor – najavio je M. Badrić.
Župan Sisačko moslavački Ivo Žanić ( s kojim je bio i zamjenik Roman Rosavec) uz navođenje 1862., godine početka učiteljstva u Petrinji, podsjetio je kako je u sadašnje doba Županija pomogla energetsku obnovu, a uključit će se i za unutarnje uređenje, te kapitalnog zahvata-izgradnje studentskog doma u Petrinji.
-Za nj se izrađuje projektna dokumentacija- kazao je župan I. Žinić.
Rektorat Zagrebačkog sveučilišta danas je predstavljao prorektor za poslovanje dr. Tonći Lazibat, također čestitao Petrinjcima, iznio aktualnosti iz visokoškolske domene i pozvao u studenome na jubilarnu proslavu 350 godina postojanja Sveučilišta.
Prigodno se obratila i zamjenica gradonačelnika Petrinje Viktorija Kaleb, a nazočila je i predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes.
Odsjek Učiteljskog fakulteta iz Zagreba u Petrinji ima tri zbora, a mladi članovi, uz prevladavanje djevojaka, uvježbanim sviranjem i skladnim pjevanjem biranog glazbenog repertoara zaključili su ovogodišnji susret 30. svibnja.
Antun Petračić i Miroslav Šantek

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here