Pobjeda, pobjeda… klicalo se sinoć u Maloj Gorici: Inicijativa branitelja Petrinje proslavila odustajanje MUP-a od prihvatilišta azilanata

Preko bašće, ograde i livade, iz dvorišta Željka Bjelca u Maloj Gorici, vidljive su napuštene i u propadanju barake bivšeg ratnog i poratnog prognaničko-izbjegličkog naselja. Ovog proljeća doznalo se kako u tome zapuštenom prostoru MUP Hrvatske namjerava urediti prihvatilište za tražitelje azilanata, što je uzburkalo petrinjsku javnost. Uz puno nepoznanica, ali i postepenog otkrivanja detalja plana, Gradsko vijeće donijelo je odluku o neslaganju s tom namjerom, a protiv se osobito vidljivo iskazala Inicijativa hrvatskih branitelja Petrinje. Njihovim značajnim javnim akcijama i upornim potezima uspjelo se u naumu.
MUP je s nadnevkom 27. svibnja 2019. poništio odluku o provedbi projekta Uspostava infrastrukture i jačanje kapaciteta Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici i o raskidu sporazuma o izravnoj dodijeli financijskih sredstava za taj projekt. Kao glavni razlog naveden je „izrazito veliki otpor lokalnog stanovništva“ uz objašnjenje kako će se raspoloživih 4 milijuna eura svrsishodno uložiti u uređenje postojeće infrastrukture u prihvatilištima za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu i Kutini i jačanje privatnih kapaciteta…
Ovakav ishod svoje akcije Inicijativa branitelja Grada Petrinje s oduševljenjem je sinoć proslavila kod svoga člana Željka Bjelca u Maloj Gorici, nadomak spornog mjesta bivšeg prognaničkog, a namjeravanog azilantskog naselja. Upornim braniteljima za sprečavanje otvaranja prihvatilišta na području Grada Petrinje pridružili su se i prijatelji-suradnici u akciji, te predstavnici političkih stranaka, gradski vijećnici HNS (Nenad Radošević), SDP (Svjetlana Lazić), Mosta (članica Inicijative Luca Gašpar Šako), županijski vijećnik Petar Ćosić…
Ovdje su bili i pripadnici više udruga, od gostiju se obratili predsjednik VMO Žažine Ivica Skrbin i umirovljeni general bojnik, ratni načelnik specijalne policije Željko Sačić, a iz Inicijative najzapaženiji, najuporniji, nezaustavljivi Ivo Vranić-Buva, Željko Bjelac, Luca Gašpar-Šako i Predrag Repar, koji je u animiranju građana u peticiji od 4000 suglasnosti osobno skupio 1150 potpisa.


U borbi protiv Prihvatilišta, Inicijativa je održala prosvjedne skupove građana u Brestu Pokupskom, Žažini, Petrovcu, Letovaniću, Lekeniku, Komarevu, Gredi, Selima, Graberju, Maloj Gorici, Lekeniku i dva puta ( uz okrugli stol) u Petrinji, gdje je jednom nazočio i ministar MUP-a Davor Božinović. Uporni Petrinjci doprli su i do kabineta ministra branitelja Tome Medveda.
– Hvala svima na razumijevanju, potpori i suradnji. Ovo je značajna i važna pobjeda, uspjeh svih nas u zajednici, slozi i jedinstvu. Ovakvim načinom dolazi se do rezultata, a mi ćemo sada pokrenuti akciju da Grad Petrinja zatraži i od države preuzme cijeli kompleks naselja Mala Gorica, a obradivu zemlju iskoriste OPG-ovi za opskrbu zdravom hranom budućeg Veteranskog centra u gradu- novu aktivnost svoga rada sinoć su otkrili branitelji iz Inicijative.
U Maloj Gorici se ujedno feštalo i za 30. svibanj, nekadašnji Dan državnosti, čije vraćanje nadnevka među državne praznike želi ova skupina hrvatskih branitelja Domovinskog rata.
Tekst i slike: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here