Proslavljeno Brestovsko Posvetilo: „Pokupljanka“ ugostila „Sv. Florijana“ iz Lekeničke Poljane, pjevali na misi u sv. Barbari, gradonačelniku D. Dumboviću najavljen Prvi festival šetanih kola

U nedjelju pred Duhove u prigradskom Brestu Pokupskom slavi se tradicionalno Posvetilo, sjećanje na nekadašnje posvećenje (blagoslov) drvene kapelice sv. Barbare na groblju toga prekokupskog sela. Obnovom KUD-a Pokupljanka vidljivu oznaku Brestovskog Posvetila vratilo je i kao svoju obvezu ustalilo ovo društvo, a sinoćnji program organiziran je u kapelici i u društvenom domu.
Služeći svetu misu župnik za Brest vlč. Mladen Vidak označio je ovu sedmu nedjelju po Uskrsu i Brestovsko Posvetilo kao rođendan povijesno vrijedne i značajne kapelice. Granatiranjem iz okupirane Petrinje do temelja je srušena u Domovinskom ratu, ali i obnovljena istog izgleda i na istom mjestu. Na misi u sv. Barbari zajedno su pjevali domaćini iz Pokupljanke i u narodnim nošnjama članice i članovi KUD-a Sv. Florijan iz Lekeničke Poljane. Došli su ovdje prvi puta i tako uzvratili Brestovljanima za njihovo nedavno gostovanje uz blagdan sv. Florijana.
Pjesme i plesove svoga kraja gosti su izveli u domu u Brestu, a pozdravili su ih umjetnički voditelj Pokupljanke Darko Hrnčević i gradonačelnik Petrinje, saborski zastupnik, Darinko Dumbović.
U Brestu je gradonačelnik obišao i drvenu etno-kuću Jurinac, koja je osnovno rekonstruirana, obnovljena i sačuvana, a KUD Pokupljanka njeno prostrano dvorište planira kao pozornicu na otvorenom za razne sadržaje. Ozbiljno se razmišlja o pripremi Festivala šetanih kola, a prva takva manifestacijom s nekoliko KUD-ova dogodit će se početkom rujna ove godine, s čime je sinoć upoznat D. Dumbović.
Organizacija i domaćinstvo Brestovskog Posvetila samo je jedna u nizu manifestacija aktivnog domaćeg KUD-a.
– Pozivaju nas sa svih strana, lipanj nam je „rasprodan“. Ovaj vikend sudjelovali smo na Lipanjskim susretima u Gornjoj Gračanici, zovu u Slavoniju i u Biograd na More. Uz to moramo predstaviti upravo otisnutu knjigu o legendarnoj Cvijeti Brestovskoj i pridodanoj povijesti Bresta i našeg KUD-a. Predstoji i promocija našeg prvog nosača zvuka sa snimljenih osam skladbi- kaže predsjednica ovog društva Ružica Pavković.
S nove glazbene matrice izvorni folklor Pokupljanke puštan je u stankama sinoćnje veselice.
Zapis: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here