U Glini održan 3. Hod za obrazovanje djece

U organizaciji Srednje škole Glina i Osnovne škole Glina, u nedjelju 2. lipnja 2019. održan je “3. Hod za obrazovanje djece” pod motom “OBRAZOVANJE JE PRAVO, A NE PRIVILEGIJ.”
“Škole za Afriku” zajednička je inicijativa UNICEF-a, Zaklade “Nelson Mandela” i Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava, pokrenuta 2005. u Cape Townu. U prikupljanju pomoći za 13 najugroženijih zemalja Afrike uključilo se 27 razvijenih zemalja iz cijeloga svijeta. U sklopu UNICEF-ovog projekta “Škole za Afriku”, Srednja škola Glina razvila je aktivnost “Hod za obrazovanje djece” s ciljem stvaranja uvjeta za školovanje djece kojima je zbog siromaštva uskraćeno pravo na obrazovanje te ukazivanje na važnost obrazovanja. Za obrazovanje djece hodali su 27. svibnja 2017. te 19. svibnja 2018., a događaj objedinjuje obilježavanje Svjetskog dana sporta i Dana Afrike koji se obilježavaju 25. svibnja.

Ciljevi ove aktivnosti su humanitarno djelovanje – prikupljanje donacija za obrazovanje djece u Africi te učenike Osnovne škole Glina i Srednje škole Glina slabijeg imovinskog stanja, druženje generacija, tjelesna aktivnost putem pješačenja i sportskih susreta te razvijanje svijesti o važnosti obrazovanja.

Motiv za humanitarnu akciju je odlazak u školu, druženje, radost – prava su to svakog djeteta. Ipak, više od 38 milijuna djece u Africi još uvijek ne ide u školu. Što se prikupljenim sredstvima može osigurati? Samo 95 kn koštaju knjige i bilježnice za dvoje učenika za jednu školsku godinu, 190 kn klupa i stolice za dvoje učenika, 250 kn godišnja je školarina (knjige, bilježnice, materijal, uniforma i trošak poučavanja) te 25 000kn izgradnja cijelog centra.

Osim toga, i određenom je broju djece i u našim školama, zbog slabijeg imovinskog stanja uskraćen odlazak na školske izlete i ekskurzije te terenske nastave. Uključivanjem prvenstveno učenika i nastavnika, a onda i šire lokalne zajednice, jedan je od ciljeva upravo razvijanje svijesti o važnosti obrazovanja i stvaranje jednakih uvjeta za sve.

Svojim je aktivnostima u projekt uključena i šira lokalna zajednica: Grad Glina koji je osigurao financijsku podršku, učenici i nastavnici OŠ Glina i SŠ Glina koji sudjeluju u hodu i u sportskim susretima, pripremi hrane i pečenju kolača, Školski volonterski klub „Manus Aperta“ izradom rukotvorina i ukrasa i humanitarnom prodajom, DVD Glina i Komunalac Glina logističkom podrškom, prijevoz, štandovi; GDCK Glina dijeljenjem vode te lokalne trgovine, pekare i mesnice u donaciji namirnica za pripremu obroka (roštilj, gulaš, kruh…) – Promes Cvanciger, TPO Žinić, Gavranović, Pekara Martinaj, ŠNK „Banovac“, Proni centar za socijalno podučavanje, gđa. Milana Lisac (zorb lopte) te Vijeće roditelja Osnovne škole Glina i Srednje škole Glina za pripremu hrane.
U jutarnjim su satima učenici i nastavnici prodavali kolače i rukotvorine na glinskom Korzu. Nakon okupljanja sudionika ispred Srednje škole Glina, istima su se kratko obratile ravnateljice prof. Marija Margušić-Novosel i Robertina Štajdohar te gradonačelnik Stjepan Kostanjević. Krenulo se u 10,00 sati zadanom rutom gradskim ulicama sve do jezera Bajer gdje su se pješaci malo odmorili i pogledali prezentaciju ribolova. Nakon kratkog predaha,šarena kolona krenula je dalje prema cilju- terenima ŠNK „Banovac“ gdje je organiziran program i sportske igre.

Na terenima ŠNK „Banovac“ program je vodio Siniša Stanešić. Nazočnima su se obratile ravnateljice prof. Marija Margušić-Novosel i Robertina Štajdohar. Kako je osim humanitarnog, ovaj susret imao i sportski karakter, gosti su bili istaknuti sportaši Branko Šubić i Drago Miličić. Branko Šubić je od svoje desete godine vezan uz sport. Član je Hrvačkog kluba Gavrilović, nogometni sudac, član Hrvatskog pikado saveza, izbornik reprezentacije s kojom je bio prvak Europe, a 2007. godine dobio je nagradu za životno djelo za iznimna sportska dostignuća i trajni rad na razvijanju i promicanju pikado sporta. Od 2015. godine počinje trenirati hodanje na daljinu, a 2016. kreće s velikim projektom „Hodom za hrvatske branitelje“. Godine 2017. je hodao od Vukovara do Petrinje, a ove godine se sprema za veliki hod 5. kolovoza od Knina do Petrinje. Drago Miličić je u svojim sportskim pothvatima proputovao cijeli svijet. Prvi je Hrvat koji je bio sudionik Svjetskog prvenstva u supermaratonu na 100 km, pobjednik utrke na 24 sata Euro Cupu u kojoj je za 24 sata istrčao 205 km, član je stožera Hrvatske ultraške reprezentacije koja je prošle godine osvojila ekipno treće mjesto na Svjetskom prvenstvu na 100 km, licencirani trener u HAS-u, osvajač srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu za policajce u hrvanju i pripadnik specijalne policije punih 20 godina. Inicijativa 1. Hoda za obrazovanje djece potekla je 2017. godine od učenika 2.a razreda s razrednicom prof. Anom Rizmaul, a današnjih maturanata koji se opraštaju od srednjoškolskih klupa. Članovi Organizacijskog odbora bili su Petra Božurić,Lea Jeličić,Lara Jurić,Dijana Mrđenović,Ilijana Stojković
Marija Starčević,Goran Bakšić i Patrik Franković. Zahvalnice su podijeljene i donatorima koji su omogućili da se ova manifestacija održi.

Hodali su ove sunčane nedjelje veliki i mali Glinjani za humane ciljeve – da pristup školskoj klupi svoj djeci bude pravo, a ne privilegij. I kad su se umorili, okrijepili, družili, poigrali, sunce su zaklonili tamni oblaci. Zatutnjala je grmljavina, a uskoro se spustila obilna kiša…Ali zakasnila je – jer ništa nije moglo ovaj dan pokvariti, zar ne?

Katica Gašljević Tomić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here