Gradsko vijeće Petrinje u novoj raspodijeli snaga: Većina naklonjena Darinku Dumboviću odlučila o prodaji Stolarije i bivše Stare robne kuće, o preuzimanju osnivačkih prava nad pet osnovnih škola…

Dvije godine nakon izbora sadašnjeg sastava Gradskog vijeće Petrinje, u tome predstavničkom tijelu dešava se veliko unutarnje previranje političkih snaga i odlučivanja među koalicijskim skupinama. Od svibnja-lipnja 2017. gradonačelnik Darinko Dumbović bio je bez odlučujućih većinskih vijećničkih ruku, a sada se nazire promjena i preuzimanje prevlasti u Vijeću. Istopila se dosadašnja tanka linija 13 vijećnika HDZ i partnera iz triju pravaških stanaka, pa po novome od 22 vijećnika Dumbović i novo naklonjeni imaju 14 dovoljnih glasova za izglasavanje odluka i vladanja po gradonačelnikovim prijedlozima i idejama.
Ovakve promjene unutar Gradskog vijeća osjetile su se već na današnjoj 25. radnoj sjednici, čije su prve odluke bile popunjavanje mjesta dvaju potpredsjednika. Raniji prvi potpredsjednik Petar Ćosić stavio je u mirovanje vijećnički mandat i angažirao se kao županijski vijećnik Mosta, u stranačkom kadroviranju ostavku je dao i drugi potpredsjednik Nenad Radošević (HNS), pa su uz prijedloge 14 vijećnika na njihova mjesta izabrani Miljenko Bušić (sada nezavisni, bivši HSP dr. AS) i Ljubica Sodić (HSS).
Za Nenada Radošević, iza kulisa se priča, da je prikriveni kandidat Dumbovićeve većine za predsjednika Vijeća. Na ovoj dužnosti sada je Magdalena Komes (HDZ), a na današnjem zasjedanju 100 posto punog sastava svih 22 vijećnika, nije javno ni jednim slovom spomenuto hoće li i koliko dugo tu i ostati. Novo složenih 14 glasova stalna su šah-mat prijetnja HDZ-u, igru mačka i miša sada gradonačelnik D. Dumbović lokalno vodi puno sigurnije i mirnije, a s adutom saborskog zastupnika u mogućnosti je djelovanja na one više stranačke i jače političke krugove po Zagrebu.
Tih famoznih 14 „novih“ glasova u Gradskom vijeću Petrinje danas je bez problema izglasovalo Odluku o pokretanju postupka prodaje nekretnina u vlasništvu Grada i objavi javnog natječaja za Gradsku stolariju u Arhovoj ulici i prostora nekadašnje Stare robne kuće u Nazorovoj ulici. Oporba iz HDZ i pridruženog Most nije se slagala s prijedlogom prodaje, pri čemu je vrlo uporno i opetovano za govornicu izlazila Luca Gašpar-Šako tražeći odgovore o ugovornim obvezama sadašnjih zakupaca Stolarije, pisma namjere novo zainteresiranih i drugo vezano uz ovu temu.
S 14 glasova za :7 suzdržanih, Gradsko vijeće je odlučilo pokretanje postupka o preuzimanju upravljačkih prava nad pet osnovnih škola u Petrinji, Gori i Jabukovcu. I o ovoj temi vodila se žustra rasprava, iznosili pro i kontra argumenti: gradonačelnik D. Dumbović zastupao „izlazak“ iz patronata Sisačko-moslavačke županije „jer nismo retardirani da ne možemo sami brinuti o našoj djeci“ i „ne trebamo tutore iz HDZ ili SDP“, uz isticanje kako će preko SMŽ i ministarstva postupak preuzimanja trajati najmanje dvije godine.
Uz česte stanke tražene od klubova vijećnika, jedan dio vremena današnje sjednice GV prošao je i u tajnom glasovanju među 12 predloženih kandidata za pet članova prvog savjetodavnog Odbora za hrvatske branitelje i udruge proistekle iz Domovinskog rata. Za predsjednika je izabran Miljenko Bušić, članovi su Nenad Bužanić, Božo Križić, Francek Tonković i Darko Dumbović.
Od danas službeno su poznati dobitnici godišnjih gradskih priznanja za 2018. Na svečanosti Lovrenčeva u kolovozu, Nagradu Grada Petrinje primit će Udruženje obrtnika Petrinja- Glina-Topusko, a Grb grada preuzeti KUD Hrastovačka gora, u povodu 90 godina postojanja.
Vijećnici su odradili i uobičajeni Aktualni sat, a sjednicu završili raspravom o novo uvrštenoj točki dnevnog reda Pokretanja postupka darovanja Gradu Petrinji zemljišta u vlasništvu RH na području Male Gorice-izbjegličko naselje, lokacija k.č. br. 297/2. k. o. Brest Pokupski.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here