Zar si stvarno mislila da je sve to samo igra u vrućoj kino dvorani

Autor:Miroslav Šantek

U sklopu proslave rođendana Grada Siska sinoć je u kino sali Kristalne kocke vedrine nastupio Darko Rundek sa svojom Ekipom. Prvobitno najavljen koncert ispod vedrog neba u okruženju debelih zidina Starog grada je otkazan zbog najavljene mogućnosti kiše (koja se nije dogodila) i prebačen je u ovaj poprilično neadekvatan prostor u kojem je dosta glupo gledati koncert sjedeći kao u kinu. Ne možete ni popiti pivo, ako pušite zapaliti pljugu, niti zaplesati. Ali šta je tu je. Besplatnim stvarima (za posjetitelje) se ne gleda u zube.

Kino dvorana broji točno 409 sjedala koja su se posve popunila. Kažu da su ulaznice (ulaz je bio slobodan, samo su se trebale prije koncerta na blagajni podići karte), “planule” u roku deset minuta. Interes Siščana za susret s Rundekom i Ekipom je bio velik.

Umjesto najavljene kiše dogodila se velika vrućina u sali bez klima uređaja, ali sa doista sjajno pripremljenom rasvjetom i zvukom (Pavlinov Novi zvuk je odradio vraški dobar posao). Darko Rundek, najpoznatiji kao pjevač nekadašnjeg kultnog zagrebačkog novovalnog benda Haustor već dvadesetak godina snima svoje solo albume sa raznim suradnicima, redom vrsnim muzičarima stvarajući zvuk ambijentalne, pop, rock, cabaret, etno glazbe na koju se davno navukao. My Life In The Bush Of Ghost album su još 1981. snimili Brian Eno and David Byrne, a njihov utjecaj je dosta vidljiv u Rundekovu stvaralaštvu.

Sedmorica na pozornici zvuče moćno i redaju hitove  s Rundekovih solo albuma (uz obilato podršku dobro raspoložene publike) i meni osobno ovaj sastav je muzički najmoćniji još od vremena Haustora. Nakon razlaza sa  Srđanom Sacherom, prva ploča Haustora iz 1985. Bolero se može nazvati i prva autorska ploča Darka Rundeka, a nekoliko stvari (Ja želim, TV Man, Sejmeni) smo mogli čuti sinoć u malo čvršćem izdanju uz električni zvuk Fender Stratocastera i s finim Talking Heads ugođajem, a veliki hit Ena s te ploče je odavno prerađena u posve drugi aranžman, baš kao i zimzeleni hitovi s albuma Tajni grad na koje je publika burno reagirala – Ja bi mogo da mogu ili Uzalud pitaš….

Zaključak bi bio da je Darko Rundek i Ekipa zbilja vrlo kvalitetan i svirački dobar bend koji je sinoć zadovoljio sve posjetitelje koji su ušli u vruću kino dvoranu. Treba nam više ovakvih koncerata.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here