Ja ljubim jer tako hoće srce moje

Autor:Miroslav Šantek

Redatelj Krešo Golik je prije pedesetak godina snimio klasik hrvatske kinematografije, film Tko pjeva zlo ne misli.Priča je to koju pamtimo po ulozi gospona Fulira (Relja Bašić) koji uporno pokušava jednu udanu ženu odvesti u krevet. To je fino ispričana filmska priča i o Zagrebu i životu tog doba kojeg danas više nema.

Zagreb se promijenio, a nema više ni stare Petrinje i njenih običaja. Običavalo se reći za ovaj stari grad na Kupi i Petrinjčici, da je grad učitelja i mesara. Brkatih i mišićavih muškaraca koji dnevno pokolju i prerade u slasne kobasice i ostale proizvode na stotine svinja odavno prekriva plašt zaborava, ali učitelja je srećom, još uvijek ostalo. Još uvijek  svake godine iz Zagreba i okolice pristiže dovoljan broj –  pretežno djevojaka koje žele na petrinjskom Učiteljskom fakultetu stjeći znanje i tajne koje im ova ustanova već dugi niz godina nudi. Velik broj njih u ova moderna vremena ima svoje automobile pa putuju na faks na dnevnoj bazi, ali ima uvijek i onih koje unajme u Petrinji smještaj. I tako postanu Petrinjke na neko vrijeme. Za vrijeme studiranja mnoge se uključe u razne sadržaje koji se provode pod tim nedavno energetski obnovljenim krovom, pa se tako uključe u pjevački zbor ili tamburašku sekciju. Pred kraj akademske godine, kad petrinjskim parkom zamirišu lipe, sa svojim profesorima organiziraju koncert kojim žele unaprijediti kulturni život Petrinje, ali i pokazati zainteresiranim građanima što to oni znaju. To su već uradili dva puta, a sinoć pod udarima munja, gromova i teške kiše, po treći put su organizirali godišnji koncert, ovaj put pod nazivom: Tko pjeva zlo ne misli, s asocijacima na film.

Velika dvorana Hrvatskog doma je jednostavno preveliki prostor kojeg ne možete napuniti ako nemate dovoljan broj bliže i daljne rodbine koju ste uspjeli nagovoriti da vas dođe vidjeti, ali sinoć je bio dovoljan broj posjetitelja koji su došli vidjeti što to nude studenti i njihovi profesori.Program je pripremila profesorica Božica Vuić, a vodila (i pjevala u zboru)mlada studentica Petrinjka Doris Gavranović. Na početku su se prigodnim govorima obratila dva trenutno vodeća čovjeka faksa, prodekan Marko Badrić i  dekan Siniša Opić, a onda je zapjevao Pjevački zbor Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji „Magistri Petrinienses“ koji broji četrdesetak studenata, a predvodi ga dirigentica profesorica Jelena Blašković. Fakultet ima i svoj Tamburaški zbor koji daje muzičku podlogu pjevačima, a zanimljivo je kako među njima svira i Igor Pavleković koji distorziranu električnu gitaru s kojom svira metal glazbu je zamijenio s akustičnim instrumentom. Studenti su ovog puta pozvali i goste – ŽVA Petrus  i petrinjske dečke iz raspadnutog i prije nekoliko godina ugašenog Muškog zbora Matice hrvatske, čiji su se dijelovi specijalno za ovu priliku okupili i sudjelovali na ovom koncertu. Da li će doći do reuniona ove ekipe teško je reći, ali sinoć su energično otpjevali U boj, u boj.

I treći godišnji studenstki koncert je završio. I on je snimljen video kamerom i vjerojatno će se pojaviti na You Tubeu. Prvenstveno kao značajna uspomena za ove cure i dečke koji su privremeno bili stanovnici ovog grada.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here