Sjećanje na žrtve komunističkog režima: Izaslanstvo Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Grada Petrinje na komemoraciji u Macelju

Autor:Antun Petračić

Koordinacija udruga Domovinskog rata Grada Petrinje i ovog je lipnja svojim četveročlanim izaslanstvom nazočila komemoraciji u povodu 74. obljetnice Maceljske tragedije i žrtava Križnog puta u ljeto 1945.
– Svake prve nedjelje u lipnju ovo je stalno mjesto našeg hodočašća po redovitom godišnjem programu sjećanja na hrvatske žrtve rata i poraća. U crkvi Muke Isusove u Macelju nazočili smo svetoj misi pomoćnog biskupa zagrebačkog Ivana Šaška, a na spomen kosturnicu stavili svijeću- u ime organizatora ovog puta kaže Mirko Putrić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran 1941.-1945. Grada Petrinje. 15. ovog mjeseca ponovo će izaslanstvo Koordinacije udruga iz Domovinskog rata slično komemorirati i na stratištu Crni potok kraj Našica.
U šumama Macelja, na samoj današnjoj granici Hrvatske i Slovenije, stradanje brojnih žrtava komunističkog režima dogodilo se početkom lipnja 1945. godine. Riječ je o najvećem stratištu nakon Drugoga svjetskog rata na području Republike Hrvatske gdje je još uvijek ostalo neistraženo oko 130 jama, uz procjenu da je na ovom mjestu 1945. stradalo između 12.000 i 13.000 žrtava. Do sada su istražene tek 23 jame, a pronađeni su zemni ostaci 1.163 osoba. Na Macelju se uz tisuće žrtava početka Križnog puta, nalaze i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći 4. na 5. lipnja 1945.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here