Srušio se ringišpil

Autor:Miroslav Šantek

Ne, nije to onaj iz Balaševićeve pjesme s drvenim konjićima koji bez tebe tužno stoje. Nije ni iz nekog luna parka. Nije baš ni uobičajen. Ne pokreće ga struja, na njemu nema nikakvih kablova, vodiča, elektronike, lampica.. Ovaj je napravljen potpuno od drveta, a pokreće se na “žganjce”.Na sebi nosi drvene košare u koje se postave sitna djeca, a vlasnik ringišpila ručno, svojim mišićima ga okreće. Jedna vožnja – pet kuna.

Tako je bilo prije nekoliko ljeta na prostoru sportsko – izletničkog parka u Hrvatskom Čuntiću kad se prvi put pojavio, na onom čarobnom mjestu s velikom livadom pored Petrinjčice, žitnim poljima, potokom i klupama, s Mostom ljubavi i kamenom kulom na suprotnom brdu koja dominira cijelim prizorom.

Ringišpil se koristio na festivalima koji su se ovjdje događali i od kojih su ostali tragovi –  polusrušeni drveni objekti i ovaj grandiozni ringišpil koji se strovalio u visoku travu na kojoj su samo tragovi prolaska divljih svinja koje noću dolaze na vodu. Petrinjčica je blatna, mutna i brza od jučerašnje kiše i juri prema Petrinji. Leptiri lete iznad njene površine, žito se njiše na vrućini pred ljeto,sve je zeleno i mirno. I tiho je. Ringišpil spava. Leži na boku na jarkom suncu. Samo kamioni neprestano vuku drvo sa Šamarice.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here