Novska: Petrinjski gradonačelnik Dumbović dobio priznanje za doprinos u poticanju i razvoju hrvatskog obrtništva i iskazanu brigu za očuvanje obrtničke kulture i baštine

U dvorani „Wedding cluba“ u Novskoj održana je svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije povodom 8.lipnja, kada ova organizacija i obilježava svoj dan. Danom Komore podsjeća se na pojedince koji svojim radom i djelovanjem u komorskom sustavu pridonose razvoju i rastu organizacije, a u ovoj su prigodi dodijeljena priznanja najzaslužnijima, promovirani su novi majstori struke, pohvaljeni najbolji naučnici i njihovi mentori. Posebno priznanje za doprinos u poticanju i razvoju hrvatskog obrtništva i iskazanu brigu za očuvanje obrtničke kulture i baštine dobio je Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje: „Grad Petrinja je pokazao prije svega svoj senzibilitet u onom dijelu kada pogledamo strategiju što su to obrtnici, mali i srednji poduzetnici koji su kroz povijest doživjeli ogromnu nepravdu, nisu uspjeli ući u obnovu svojih gospodarskih objekata, pogotovo ratom opustošenih područja – to je ona ključna priča. Kada sam preuzeo odgovornost za Grad rekao sam da proračun moramo okrenuti prema njima. Pretprošle godine smo bili prvi u Hrvatskoj upravo po poticajima, po kapitalnim investicijama oko 5% smo izdvajali iz proračuna, prošle godine 8,9% znači možemo razgovarati o gotovo 10% proračunskih sredstava koje smo okrenuli prema obrtnicima. Gledajući ono što dalje imamo i što smo napravili za Grad Petrinju, to je Intervencijski plan u koji ulažemo preko 200 milijuna kuna gdje su obrtnici moj fokus djelovanja kroz komunalnu naknadu 0 kuna, komunalni doprinosi 0 kuna. Svaki budući kredit koji poduzetnik bude digao u gradu Petrinji za proizvodno zanimanje neće platiti niti jedan posto kamate, od 0 do 5% sufinanciramo kamate, to ne postoji u Hrvatskoj. Mislim da će Petrinja upravo s tim konkretnim mjerama a ne s praznim pričama doći do rezultata i ovo priznanje je rezultat Grada Petrinje i mene kao gradonačelnika. Zahvaljujem se svom cijelom timu koji su odradili veliki posao a pogotovo Udruženju koji su prepoznali mene kao takvoga jer obično se političare koji nešto i znaju o gospodarstvu zaobilazi u velikom luku. Gledajući fokus politike smatram da je dobra ona politika koja može napraviti gospodarski obrat.“ – rekao je gradonačelnik.

Obrtnička komora trenutačno broji nešto manje od 2 100 obrtnika, Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore SMŽ čestitao je svim obrtnicima Županije njihov dan te dodao: „Položaj obrtnika u Županiji je takav trenutno kakva je situacija, nalazimo se u 2019. godini, sa svim problemima obrtništva koje jesu a to je pitanje problema obrazovanja, pitanje odljeva radne snage, pitanje nekompetentnosti, pitanje regularnih zakona koji nas sputavaju i dalje i svih onih drugih inih zakona koji nam na određeni način sputavaju normalan rad i funkcioniranje i napredak na kraju krajeva. Ima i pozitivnih mjera, pohvalio bih sve one gradove koji su se uključili u županjsku kreditnu liniju, županijskih poduzetnika. Grad Sisak i ove godine naravno nije multiplicirao svoja sredstva s Županijom nego samostalno provodi svoju poduzetničku liniju koja je takva kakva je ali da imamo stagnaciju na razini cijele Županije pa i po pitanju razvoja gospodarstva odnosno poglavito obrtništva i također je to evidentno.“ – zaključio je Cvanciger.

petrinja.hr

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here