Ova nekretnina je vlasništvo Republike Hrvatske: Ministarstvo državne imovine označilo plavim i crvenim obavijestima ulazna vrata, zidove, pročelja… bivšeg hotela Banija, Kodrićevo, kuglanu, rodnu kuću Georga Gavrilovića…

Autor: Antun Petračić

Po Petrinji su uobičajene osmrtnice s crnim obrubom ( za katoličku i pravoslavnu vjeroispovijed) i zelene boje za muslimane, a takve žalobne poruke rodbina umrlih ostavlja po oglasnim stupovima i drugim javno vidljivima prolaznim mjestima.
Ali…
Od srijede 5. lipnja po gradu su sličnih dimenzija kao osmrtnice osvanule drugačije obavijesti, s rubovima u crvenoj boji i cijele u plavoj, a postavilo ih je Ministarstvo državne imovine RH. Ono izvješćuje kako „skidanje ili oštećenje ovog znaka, ulaz u prostor bez skidanja ili povrede ovog znaka ili otvaranje ovog prostora predstavlja kazneno djelo… za što je zapriječena kazna zatvora u trajanju do 5 godina. Neovlašteni ulazak u ovaj prostor predstavlja kazneno djelo… za što je zapriječena kazna zatvora u trajanju do 1 godine.“
Plava oznaka samo utvrđuje „Ova nekretnina je vlasništvo Republike Hrvatske“.
Ukupno je obuhvaćeno 30-tak objekata, u najužem središtu Petrinje prazne i zapuštene trgovine u bivšim građanskim kućama, također stari Idis u Carekovoj ulici, cijeli kompleks Kodrićevog u Brezju, doratna kuglana, dva ulaza u prijeratni hotel Banija, a na Radićevom trgu čak tri „crvene“ obavijesti stavljene su na nekretnine Gavrilovića, uz ostalo i rodnu kuću Georga Đure Gavrilovića, starijeg.
Očita je odluka Ministarstva državne imovine RH konačno „staviti u red“ svoje nekretnine, a o konkretnim i detaljnijim namjerama očekujemo očitovanje izravno iz Zagreba, kamo smo poslali zamolbu za pojašnjenja.
Do službenog odgovora – ovo je naša neslužbena, ali provjerena i aktualna priča.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here