U sisačkoj bolnici otvoren uređaj za magnetsku rezonancu

Nažalost, sisačka Opća bolnica „Dr. Ivo Pedišić“ ima tradiciju i znanje preko 200 godina, a u današnja vremena je sve do danas bila jedna od rijetkih županijskih bolnica koja nema uređaj za magnetsku rezonancu – standard bez kojeg se ne može u zdravstvu. Tek prije nekoliko godina pokrenuta je priča o nabavci ovog uređaja vrijednog oko 7 milijuna kuna koji je danas službeno pušten u u potrebu. Pola novca je platilo Ministarstvo zdravstva, a pola je skupljeno preko donatorske akcije čiji je idejni začetnik bio župan Ivo Žinić. Među prvima se priključila sisačka biskupija, akademski  slikari iz SMŽ, poslije umjetnici iz cijele Hrvatske, a zatim i i gradovi Petrinja, Glina, Popovača Kutina, većina općina, privredni subjekti i pojedinci i novac je napokon skupljen, uređaj kupljen, prije nekoliko mjeseci dovežen i smontiran, a danas je svečano otvoren uz prisustvo domaćina ravnatelja bolnice dr. Tomislava Dujmenovića koji je podsjetio da je ovo veliki napredak za zdravstvenu zaštitu građana SMŽ. Iznio je i podatke da bolnica danas ima 3 zdravstvene službe s 14 zdravstvenih odjela i 426 kreveta, a pruža usluge polikliničko – konzilijarne i stacionarne zdravstvene zaštite. Uređaj je blagoslovio sisački biskup Vlado Košić.

Otvorenju uređaja je prisutvovao i župan Žinić sa svojim zamjenicima i poželio svim stanovnicima SMŽ koji će ovdje dolaziti na pregled da im uređaj bude od koristi i da im da pravu dijagnozu i liječenje jer svi imaju pravo na vrhunsku zdravstvenu zaštitu. Uređaj za magnetsku rezonancu su zajednički pokrenuli ravnatelj Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak dr. Tomislav Dujmenović, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je također danas bio na otvorenju i rekao da Sisak nije danas dobio samo magnet već i najviše standarde koji će se odrazizi na dobrobit pacijenat, a i liječnicima će biti od danas puno lakše.

Dr. Dejan Čanak , voditelj Odjela za radiologiju , naglasio je kako će se ovim uređajem slikovno prikazati čitav niz dijagnosticiranih stanja.: U početku ćemo krenuti s pregledom magnetska rezonanca mozga, cijele kralježnice i lokomotornog sustava (rame, koljeno, lakat), a nakon što prođe proces nabave pumpe, odnosno uređaja i nabava kontrastnog sredstva, početkom rujna ćemo početi raditi i kontrastne pretrage. Znači u početku samo ne kontrastne pretrage magnetskom rezonancom i nećemo raditi adbomene, a prema nekim procjenama, pacijenti će dobiti listu čekanja od prvog srpnja.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here