Proslava Duhova uz ruševine crkve sv. Duha: Ovo je mjesto ogromna simbioza duhovnosti, prirode i čovjeka!

Autor: Antun Petračić

Povrh prigradskog naselja Hrastovice, na oko 220 metara usred Hrastovačke gore, uz ruševine povijesne crkve sv. Duha, uoči nedjeljnog blagdana Duhova ove subote molilo se na otvorenom. Svetu misu je predvodio hrastovački župnik p. Igor Barišić, a propovijed završio pozivom nazočnima „neka im svima Isus daruje Duha Svetoga“.
Na visoki šumski proplanak sa strmim usponom dopješaćio je i saborski zastupnik, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a u izjavi medijima kazao kako je, na žalost, crkva srušena i devastirana, ali je dobro mjesto da dođu devastirane duše, poklone se i dadu poruku o crkvi -simbolu duhovnosti.
-Ovaj put do sv. Duha, ova prekrasna priroda i ljudi koji bi trebali napraviti za prirodu, ogromna je simbioza duhovnosti, prirode i čovjeka. Čovjek bi ovdje trebao imati karakter, viziju i pogled u bolju budućnost -rekao je D. Dumbović.
Već sedmu godinu za redom, bez razlike na lipanjsku kišu, nevrijeme, sparinu ili poput današnjeg s prepuno napasnih komaraca, ovakvo slavljenje Duhova pokraj ruševina crkve iz 1562.godine, a izgorjele 1917., ( i od tada u propadanju) organizira Hrvatsko planinarsko društvo Sv. Duh iz Hrastovice, kojem je predsjednik Damir Knežić.
– Preuzeli smo veliku obvezu i odgovornost, ali je izvršavamo svakog lipnja. Subota prije Duhova bit će ubuduće ustaljeni dan ovakvog slavlja Duhova pokraj sv. Duha – veli D. Knežić.
Kao zamjenu za nekadašnje zidano-kameno svetište, u podnožju ostatak crkve ovo je društvo izgradilo zamjenski drveni zvonik sa zvonom, a danas je zvonio Hrastovčanin, rodom iz Hrvatskog Čuntića, Andrija Barić.


Kroz usjekle i preko proplanaka Hrastovačke gore među prvima je došla vijećnica iz ovog sela, od ovog tjedna i potpredsjednica Gradskog vijeća Petrinje Ljubica Sodić, a službenu Hrastovicu zastupao predsjednik VMO Ivica Sigur. Najmlađu djecu predvodile su sestrice Elena (8 godina) i Petra (3) Jurčević i Lucija Karaga (5), a najdalje je hodočastio, čak iz okolice Krapine, Alojzije Vešligar, čiji je brat, pokojni pater Čedomil, upravljao ovom župom 2014.-2016. Gosp. Alojzije dolazi i nakon bratove smrti, sada mu je četvrti puta, ponovo je svirao na prijenosno glazbalo i predvodio misno pjevanje, a reče nam kako će i ubuduće hodočastiti.
Hrastovačku gore zajedno dijele i u njoj tradiciju crkve sv. Duha štuju i susjedi iz Cepeliša, odakle je također dopješačilo nekoliko mještana, a jedini s traktorom uzverao se umirovljeni autolimar Antun Črepnjak. Njegova supruga Ljubica, dugogodišnja istaknuta članica domoljubno-rodoljubne humanitarne udruge Hrvatska žena Petrinja, već po običaju ispekla je hrpu domaćih kolača i od srca ih dijelila iz pletenih košara i plastičnih kutija.
Tako su se uz poznato kvalitetno hrastovačko vino i rakiju, s kuhanim kobasicama iz posluge planinara, dobro i osladili svi sudionici današnjih Duhova u prirodi pokraj ostataka svetišta pri vrhu Hrastovačke gore.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here