Autor: Tatjana Šaler-Olujić

Još jedna nastavna godina polako se bliži svome kraju, a to je ono uzbudljivo vrijeme kada učitelji Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora idu na svoj tradicionalni zajednički izlet. Predanost radu, druženje, zajedništvo i smijeh odlike su ovog malog kolektiva i upravo su one uvijek presudne pri odabiru zasluženog završnog izleta.

Učitelji iz Gore ispred Kerempuha

Ovogodišnji put odveo nas je u Satiričko kazalište Kerempuh, koje također ima svoju završnu tradiciju. Privukli su nas 43. Dani satire Fadila Hadžića, taj međunarodni festival tradicionalno se održava pri svršetku sezone još od 1976. godine kada ga je osnovao Fadil Hadžić. U Kerempuhu ga, najavljujući ove dane, nazivaju proslavom umjetnosti, slobode i kreativnog izričaja kojom šire horizonte, postavljaju važna i počesto neugodna pitanja o društvu u kojem živimo i tako kroz elemente humora i satire suočavaju publiku s gorućim problemima svakidašnjice. Posebno ističu da se tako oplemenjuje ne samo kulturni život nego i društvena svijest i osobni rast pojedinca.

Sve je to ponudila predstava „Elling“, koju smo pratili nasmijani do suza. Insceniranje balansira između humora i tragike, šaljivog i normalnog te komedije i drame. Gledajući događanja na sceni iz perspektive neprilagođenih likova s margina društva pred nama se otkrivala i neka nova, pomaknuta i začudna slika svijeta u kojem živimo. „Elling“ Simona Benta je dramska adaptacija istoimene tetralogije, ciklusa od četiri romana, norveškog pisca Ingvara Ambjornsena prema kojima je 2001. snimljen film koji je u Skandinaviji postao najuspješniji film svih vremena, a 2002. godine je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji za najbolji strani film.

Priča je to o razvojnom putu Ellinga i Kjella. Ta dva pojedinca u strahu od svakodnevice vanjskog svijeta dijele sobu u mentalnoj ustanovi i postaju prijatelji. Elling je tu jer nakon majčine smrti nije sposoban živjeti bez nje, pošto za njena života nije izlazio iz stana i nije komunicirao s vanjskim svijetom. Ali, on nije samo neurotičan, neprilagođen i otuđen, već i iznenađujuće pronicljiv i obrazovan te voli filozofirati o vanjskom svijetu kojeg ne poznaje iz vlastitog iskustva. Kjell je tu u sobi mentalne ustanove jer ne voli nositi hlače i skida ih u svakoj prilici, dobroćudan je, blago je intelektualno zaostao i uglavnom je fokusiran na seks, kojeg u stvarnosti nije iskusio. Nakon dvije godine, upitno uspješne terapije, bivaju pušteni u svijet, a on ih ne dočekuje raširenih ruku. Od države dobivaju stan, a preopterećeni socijalni radnik Frank nadzire njihov put socijalizacije, adaptacije i pokušaja da samostalno sužive s vanjskim svijetom koji ih užasava.

‘Eling’ / foto: izvor Kerempuh

Na sceni pratimo osobni rast likova. Oni crpeći snagu iz zajedništva i prijateljstva postaju emocionalno funkcionalni, a zbližavanje im pomaže srušiti barijere i savladati izazove svakodnevice koje zbog svojih  neuroza, anksioznosti, poremećaja i duhova iz prošlosti prije nisu bili u stanju savladati. Elling se u niz sitnih koraka udaljava od početne patološke vezanosti za majku i užasa kojeg je osjećao prema vanjskom svijetu pa se stoga skrivao u ormaru. Na tom putu susreće ostarjelog pjesnika Alfonsa. Pošto je Alfonso bez inspiracije ostao zbog smrti žene Elling u njemu vidi sebe, otkrivši da je i sam pjesnik što ga spašava iz njegove mizerije. Kjell pronalazi spas kada konačno upozna ženu koja se zanima za njega, pa svoju budućnost pronalazi s trudnom susjedom Reidun, iako ona nosi dijete drugog muškarca.

Gledatelj u publici također doživljava osobni rast. Elling nas uči da najveći izazov leži u hrabrosti da se čovjek prvo suprotstavi demonima koje nosimo u sebi, jer će onda demoni koje susrećemo u vanjskom svijetu biti manje strašni pa stoga i lakše savladivi. Teme kojima se komad bavi dotiču se centralnih filozofskih i emocionalnih pitanja našeg postojanja, unutrašnje krize u obliku iracionalnih strahova su zapravo veće katastrofe od katastrofa koje doživljavamo kao prijetnju iz vanjskog svijeta.

Ova duhovita komedija s elementima crnog humora priča je o važnosti zajedništva, druženja, prijateljstva, smijeha, ali i posvećenosti onome što nas oplemenjuje i potiče na osobni rast. I tradicionalni izleti našeg malog kolektiva pri završetku nastavne sezone priča su o istom.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here