Počelo Antunovo župe Hrvatskog Čuntića: Večeras u Petrinji izložba „Ajde curo, pokaži svoje ruvo“, a sutra u crkvi sv. Antuna Padovanskog dvije svete mise, na večer 14. folklorni Antunovski susreti

Autor:Antun Petračić
Župa sv. Antuna Padovanskog iz Hrvatskog Čuntića staro je katolično crkveno i samostansko sjedište u dubini petrinjske Banovine. Spomendan titulara sv. Antuna iz Padove je 13. lipnja, na dan smrti godine 1231. ovog portugalskog svećenika, propovjednika, franjevca i sveca „cijelog svijeta“. U maloj župnoj zajednici već se poodavno priprema proslava nebeskog zaštitnika, a program obuhvaća tri dana.
Uoči Antunova 2019. u nedjelju 9. lipnja u crkvi na vrhu sela H. Čuntića nastupili su zagrebački klarinetisti Abdul-Aziz Hussein i Ante Krpan, čime je završio ovogodišnji 5. Zrin-festival, serijal koncerata glazbe, predstavljanja knjiga i poetskih večeri po Sisačko-moslavačkoj županiji i u Sisačkoj biskupiji. Ova kulturna manifestacija posvećena uspomeni na knezove Zrinske, dugovječne nositelje političkog, gospodarskog i kulturnog razvoja ondašnje Banovine, ali i velikog dijela Hrvatske, održana je u Hrvatskoj Kostajnici, Komarevu, Topuskom, Sisku, Gori i Hrvatskom Čuntiću, kod župnika p. Petra Žagara. Organizirala je Udruga Ars organi Sisciae, pod pokroviteljstvom hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i saborskog zastupnika, gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića, koji je nazočio koncertu u Hrvatskom Čuntiću. ( slike u foto-galeriji).


Tom prigodom pokroviteljima, donatorima i sponzorima zahvalila je producentica Festivala, predsjednica Hrvatske udruge Ars organi Sisciae Valentina Badanjak- Pintarić.
Antunovu Čuntićkom posvećen je i večerašnji program u Petrinji: u 18 sati u Interpretacijskom centru baštine Banovine u Gupčevoj ulici otvorit će se izložba temeljena na etno-bojanki „Ajde curo pokaži ruvo“, koju su zajedno objavili ICBB i KUD Čuntićanka.
Na blagdan župe, sutra 13. lipnja u 18 sati na pozornici kod svoje crkve, ovo društvo domaćin je tradicionalnih folklornih 14. Antunovskih susreta, a u svetištu Antuna Padovanskog svečane svete mise služit će se u 11 i 17 sati.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here