Svome vođi u spomen: Vodstvo HSS-a Grada Petrinje uz spomenik Stjepana Radića

Tekst i fotografije: Antun Petračić

U smiraj 11. lipnja, nadnevka rođenja slavne braće Radić, Antuna (11.VI. 1868.) i Stjepana ( 11. VI. 1871.) članovi Hrvatske seljačke stranke Grada Petrinje pohodili su spomenik Stjepana Radića na istoimenom trgu u središtu grada. Predsjednik HSS Petrinje Miroslav Petračić i potpredsjednice Ljiljana Križanić I Ljubica Sodić, uz predsjednike ogranaka ove stranke iz Križa, Hrastovice, Taborišta, Mokrica, Farkašića…položili su cvijeće i svijeće.
Ovo je tradicionalni čin sjećanja na dva velikana hrvatske povijesti na dan njihova rođenja, od kojih Stjepan Radić od ljeta 1936.u Petrinji ima jedan od najljepših spomenika u Hrvatskoj, rad kiparice Mile Wood. M. Petračić kaže kako će do idućeg 11. lipnja na postolje kipa postaviti ploču s podacima zaslužnih za ovaj spomenik.
Život i djelovanje Stjepana Radića značajno su vezani uz Petrinju, Hrastovicu i okolicu, o čemu predsjednik ove stranke kaže:
-Petrinjci su bili vezani za Radića jer je nudio za sve jednako, brinuo o svim slojevima društva, rekao da svi hrvatski sinovi moraju imati školu, posao, da je potrebno da ostanu ovdje, da se hrvatska zemlja ne rasprodaje… Radić je pogodio u dušu svakog hrvatskog čovjeka, znao je što mu treba i zato je bio toliko popularan. Radić je bio dobar sa svima koji su ovdje živjeli, znao je voditi takvu politiku, i u ondašnjoj Kraljevini Jugoslaviji bio je vrlo utjecajan političar. A sve takvo njegovo djelovanje, na žalost, spriječeno je atentatom u Narodnoj skupštini 20. lipnja 1928. godine od iste one organizacije koja je nas napala 1991. i htjela oteti hrvatsku zemlju. Radić je imao sljedbenike koji su nastavili njegovo učenje i njegov put što je rezultiralo Banovinom Hrvatskom koja je hrvatskom narodu omogućila veliki utjecaj u ondašnjoj državi i pružala veliku nadu. Međutim, tada je sve urušio svjetski rat nakon kojeg je sve prešlo u jednopartijski sustav i nije se više moglo živjeti u demokraciji. Mi smo sada u državi koja je obećavala da ćemo se vratiti u višestranačje, na žalost malo se to „iščašilo“, ali nadam se da će se to vratiti i da ćemo svi živjeti sretniji i zadovoljniji, mi i naša djeca- kod spomenika hrvatskog vođe Stjepana Radića sinoć je rekao predsjednik HSS Petrinje Miroslav Petračić.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here