Predzadnji dan nosi dilemu:Kocka ili kvadrat?

Autor:Miroslav Šantek

Sve stanovnike petrinjskog kvarta Brezje koji žive u neposrednoj blizini OŠ Dragutina Tadijanovića jutros je zainteresirao gromki ženski glas koji je u mikrofon uzvikivao povike i stihove, baš kao da se, recimo, odjednom odlučio reaktivirati čuveni petrinjski hip hop sastav Hram straha, a čuli su se i mnogobrojni dječji glasovi i povici. Nešto se događalo i odlučili smo provjeriti o čemu se radi.

Asfaltno igralište sa stražnje strane škole bilo je prepuno učenika.Penjali su se po klupama i toboganima ne bi li bolje vidjeli žustri meč između dvije ekipe osmaša (a poslije i manjih učenikaiz 4.razreda) u staroj igri graničar. Reklo bi se, ništa posebno, ali pogledali smo malo bolje: svi učitelji su prisutni, učitelj Stipe sjedi za razglasom, a čak i ravnateljica Ruža Novaković s fotoaparatom u rukama bilježi ovaj trenutak kao da se radi o nekoj svjetskoj Olimpijadi. To su naše kocke i kvadrati – kaže ona. Pa dobro, zapitali smo se, o čemu se tu radi.

Predzadnji je dan školske godine. Čak 583 učenika ove godine (s područnim školama u Mošćenici i Maloj Gorici) napušta školske klupe – osmi razredi zauvijek, a prije nego što se rastanu odigrat će ili nogometnu ili utakmicu graničara pod imenima ekipa Kocke i Kvadrati. A svemu tome je “kriva” hrvatska nogometna repka i dresovi nogometaša s dilemom jesu li na njima kocke ili kvadrati. To je uočila ovdašnja profesorica matematike Ivana Caban Augustić i odlučila na matematički i djeci razumljiv način riješiti dilemu za koju su je pohvalili nadaleko a i struka ju je nahvalila na originalnosti. Ona je odlučila zorno pokazati djec koja je razlika između kocke i kvadrata Napravili su dresove s kockicama od kartona jer rade po programu osmog razreda mrežu geometrijskih tijela i priljepili ih na majice. A kad su shvatili i vidjeli da su dresovi ipak na kvadratiće, odmah im je pala na pamet ideja da na kraju školske godine odigraju utakmicu između dva tima: Kocka i Kvadrata. Djeca sama određuju ekipe, a učitelji su samo podrška. Ove godine je učiteljica Marijeta Rimay napisala stihove s prezimenima svih učitelja u školi na glazbu poznate navijačke pjesme Malo nas je, al nas ima.

I tako to krene. Tradicija se nastavlja. I iduće godine Kvadrati i Kocke će odigrati tekmu. Nogomet, rukomet, odbojka, graničar – nije bitno.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here