Alen Klimenta – Negativa Negativae

Alen Klimenta rođen je 1995. godine u Zagrebu. Student je treće godine studija Lovstva i zaštite prirode u Karlovcu. Uz česta putovanja, vrijeme uglavnom provodi na relaciji Petrinja – Zagreb – Karlovac gdje i nastaje većina njegovih fotografija. Upravo su putovanja, bliski prijatelji te život u malom gradu bogatom prirodnim ljepotama glavni izvor inspiracije ovom mladom umjetniku.

Iako se Alenova kreativnost u različitim poljima života očitovala od malih nogu, dublji interes za fotografiju probudio se prije godinu dana; Tada je na Alenovu  kućnu adresu, sa dalekih Filipina, stigao njegov prvi fotoaparat. Bio je to poklon koji ga je potaknuo na sve češće bilježenje čak i najsitnijih detalja koji ga okružuju.

Izložba Negativa Negativae prva je multimedijalna izložba Alenovog stvaralaštva koja će obuhvatiti fotografije konceptualno podijeljene u tri skupine – flora/ae, homo/hominis, lux/lucis. Sve fotografije umjetnik je podvrgnuo određenoj tehnici digitalne intervencije što ih već na prvi pogled čini estetski zanimljivima promatraču. Estetska i umjetnička vrijednost proizlazi prvenstveno iz kvalitete samih fotografija koje, digitalnom obradom, Alen gotovo u potpunosti izmjenjuje. Osim igre svjetlošću i bojama, njegove intervencije sežu do razine neprepoznatljivosti prvotnih motiva što promatrača navodi na promišljanje o samom djelu, ali i o drugačijem pristupu pojedinim temama.

Osim fotografija, posjetitelji će imati priliku vidjeti posebno pripremljenu projekciju Alenovih video uradaka koji će upotpuniti koncepciju izložbe. U svrhu postizanja sveobuhvatnog doživljaja umjetnik će osmisliti i glazbenu podlogu koja će se reproducirati u vrijeme trajanja izložbe. U dogovoru s umjetnikom, pojedini će radovi biti darovani zainteresiranim posjetiteljima kojima će biti omogućena i razmjena iskustava sa samim autorom.

Izložba će biti otvorena od podneva, a u večernjim satima predviđen je i glazbeni program.

Premijerno u Sisku će nam se pridružiti i osvježiti nas Kidney Gin. Jedan su od bendova koji otvara vrata ZenBazen festivala. Dođi, uđi i posluhni kako zvuči riddle rock.

Alenova djela pogledajte na:
https://web.facebook.com/paradoxalen.photo/

Izložba se provodi u okviru programa “Artist Nouveau” udruge Alternacija koji teži stvaranju afirmativnog i poticajnog okruženja za sve mlade kreativce, otvaranju mogućnosti prezentacije njihovog stvaralaštva unutar nekonvencionalnih izložbenih prostora, promoviranju mladih neafirmiranih umjetnika, razvoju suradnje između iskusnih umjetnika i mlađih generacija, prezentaciji ostvarenja nezavisne kulturne scene i njihovih autora, razvoju društveno angažirane umjetnosti, produkciji ostalih sadržaja kulturnog karaktera, suradnji s ostalim organizacijama na području Sisačko-moslavačke županije kao i ostatka RH koje djeluju u području alternativne/nezavisne kulture.

14. lip u 16:00 – 15. lip u 10:00

Klub mladih Skwhat, Park Perivoj Viktorovac bb, Sisak

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here