Autor:Antun Petračić

U crkvi sv. Antuna Padovanskog, ispred nje i pokraj franjevačkog samostana na vrhu brda Hrvatskog Čuntića cijeli četvrtak 13. lipnja slavio se zaštitnik župe Hrvata u pet sela na Banovini, spomendan sveca cijelog svijeta, velikana Katoličke crkve, zagovornika za izgubljene stvari, zaštitnika žena, trudnica, djece, bolesnika, siromaha, zatvorenika…
U Hrvatskom Čuntiću svetište i samostan sv. Antuna Padovanskog još su iz 1699. godine, a hodočasnici su jučer popunili ovo sveto mjesto na dvije mise i tradicionalne folklorne Antunovske susrete.
Kod župnika domaćina, p. Petra Žagara, u prepunoj župnoj crkvi prije podne i popodne obje mise predvodio je i propovijedao pater Venancije Mihaljević, prefekt Franjevačkog sjemeništa u Zagrebu, a svoje pjesme pjevao također gost iz Zagreba, fra Miroslav Petrac, iz samostana franjevaca na Kaptolu. Poslijepodne su tradicionalno blagoslovljena djeca i ljiljani, a uz molitvu i zagovore hodočasnici obišli oko glavnog oltara sv. Antuna Padovanskog.
Oduvijek značajno, masovno i važno ljetno Antunovo u Hrvatskom Čuntiću održano je uz pokroviteljstvo Grada Petrinje, u ime kojeg je prijepodnevnoj misi nazočio gradonačelnik Darinko Dumbović, a pred večer opet došao u Čuntić i otvorio raspjevane, vesele, plesne folklorne 14. Antunovske susrete. Na platou ispred crkve uz domaćine iz KUD Čuntićanka nastupili su prijatelji iz HKUD Mošćenice, KUU Seljačka sloga Graberja i KUD Hrastovička gora iz Hrastovice. Susreti pjesme i plesanja završili su velikim zajedničkim kolom uz juktanje, s udruženim sviračima društava iz Hrastovice, Graberja i Mošćenice.
– Sve ovo pokazuje kako naš Čuntić ima života, a budućnost s iskrenom vjerom i željama, zajednički trebamo graditi dobrim djelima. I Grad i ja kao gradonačelnik želimo ovdje doći s dobrim djelima. Neka nam sv. Antun uvijek i za sva vremena bude svjetionik, vjerna inspiracija da budemo bolji ljudi- kazao je saborski zastupnik i gradonačelnik Petrinje D. Dumbović.
Velike obveze pripreme i domaćinstva stajale su pred malobrojnim KUD-om Čuntićanka, pogotovu što članovi žive u Petrinji i Sisku, ali su neumorni u očuvanju tradicije i običaja svoga zavičaja.
– Uz folklor za Antunovo puno smo se angažirali i za prigodnu tematsku etno izložbu „Ajde curo, pokaži svoje ruvo“ zajedno postavljenu u Interpetacijskom centru baštine Banovine u njihovim prostorima u Gupčevoj ulici u Petrinji. Nemamo ljetnog odmora, do kraja mjeseca već smo pozvani u Severin kraj Bjelovara i na Ivanje u Graberje, u srpnju su Dani sjećanja na progon župljana sv. Antuna 1991. s Banovine, slijedi uzvrat Mošćenici za sv. Jakova, Lovrenčevo u Petrinji, Hrastovčanima za Bartolovo itd.- veli predsjednica čuntićkog KUD-a Katica Radošević.
Podsjeća kako su lani za Antunovo predstavili novoizrađeni banovinski bubanj, a do idućeg blagdana namjeravaju nabaviti originalnu tradicijsku drvenu sviralu i osposobiti člana za korištenje toga instrumenta.
Predsjednica K. Radošević na završetku priredbe uručila je zahvalnice, a ovo priznanje „ za pomoć u organizaciji 14. Antunovskih susreta folklora“ dodijeljeno je i PS portalu, Petrinja. ( Hvala, hvala..)


Žene-muškarci, mladi-stari, bake-djedovi, mala i veća djeca s majkama-očevima-braćom-sestrama, domaći-došljaci, sva ta masa ljudi miješala se cijeli dan na čuntićkom Antunovom brdu. Okupilo se i uzajamno čestitalo ili primalo čestitke puno imenjaka ovog sveca, poput nas petero Antuna, dva Lovrekovića, Korečić, Harambašić, Petračić…
Voditelj Čuntićanke Antun Lovreković nastavio je tradiciju imendanskog čašćenja prijatelja svojom šljivovicom, jabukovačom, gemištima, pivom ili sokovima iz stražnjeg prostora osobnog automobila. Nosile su se i aktualne EU majice…
Prevrući dan sv. Antuna, rodom iz Portugala, ali poznatog po Padovi, gdje su mu zemni ostaci u prekrasnoj bazilici, lakše se podnosio u ugodnosti zasjenjene crkve, prebogatog samostanskog cvjetnjaka, novouređenog dvorišta i uoći jučerašnjeg blagdana asfaltiranog prilaza i okoliša svetišta Hrvatskog Čuntića.
Sada slijedi serija sličnih svečanosti u selima Grada Petrinje: već u nedjelju 16. lipnja je proslava Dana Strašnika, koncem mjeseca Graberja…

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here