Srbi i Bošnjaci Grada Petrinje s novim Vijećima: Dvije nacionalne manjine sada vode Nikola Janjanin-Milijana Nožinić i Hajdrudin Kulašić- Husein Oreščanin

U Gradu Petrinji djeluju nacionalne manjine Srba i Bošnjaka, članovi ovih zajednica održali su izbore za predstavnike svojih Vijeća, a po 15 izabranih danas su konstituirali ova tijela. Sukladno zakonu, odvojene sjednice sazvao je i počeo voditi gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, a u obraćanju svakom Vijeću ukazao je na ogromnu odgovornost koju imaju u obnašanju javnog života Grada Petrinje i svojih nacionalnih zajednica.
– U proteklom mandatu napravili smo dosta, ali možemo još više i bolje. Iza nas moraju ostati novi rezultati, kao gradonačelnik i nadalje ću biti otvoren za suradnju. Cijenim dobre i sposobne ljude, dobre i korisne ideje i takvima ću davati potporu – Srbima i Bošnjacima s područja Petrinje kazao je saborski zastupnik, gradonačelnik. D. Dumbović.
Na izborima za Vijeće srpske nacionalne manjine od 1941 birača upisanog u popis glasovalo je 128 ili oko sedam posto, a u Vijeće su izabrani Nikola Janjanin, Dragica Babić, Dragan Milobratović, Radoslav Šteković, Radomir Krajčinović, Đorđe Opačić, Tihomir Žilić, Jelenko Radmanović, Milijana Nožinić, Dragana Trkulja, Dario Bjelanović, Vasilj Ćorković, Jovanka Priljeva, Zoran Dragić i Dejan Majstorović. Između njih, tajnim glasovanjem za predsjednika je izabran Nikola Janjanin iz Gornje Bačuge, a zamjenicu predsjednika Milijana Nožinić iz Joševice.
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje drugi mandat za redom nastavlja voditi dosadašnji predsjednik Hajrudin Kulašić, kojem je zamjenik Husein Oreščanin, obojica iz Mošćenice. U Vijeću su također Anita Begić-Hadžipašić, Izet Mujić, Nermina Hafizović, Anel Džeferović, Suphija Hajdarević, Đevad Mimić, Muharem Mašinović, Kemal Zenkić, Seliha Ferenčak, Velida Goražda, Vahdeta Kulašić, Hajra Marković i Hasan Mujezinović. Kod ove manjine bilo je upisano 183 birača, a na izbore izašlo njih 102 ili 55 posto.
Novoizabrani predsjednici oba vijeća, Milan Janjanin i Hajrudin Kulašić, dobili su najviše glasova birača i jednoglasnu potporu članova svojih Vijeća.
Današnje konstituiranje Vijeća Srpske nacionalne manjine poklopilo se s otvaranjem gradilišta u središtu Petrinje, uz parkiralište Trga hrvatskih branitelja, za pravoslavni hram sv. Spiridona Čudotvorca. Radit će tvrtka iz Duge Rese s rokom izgradnje dva mjeseca.
Novinar: Antun Petračić

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here