Večeras, između ostalog, možete vidjeti “Oluju nad Siskom”

Striegl / Veliki formati / otvorenje izložbe 18.06.2019. 19,00h

Gradska galerija Striegl poziva Vas na izložbu pod nazivom Veliki formati sisačkog slikara Slave Striegla.

Veliki format u slikarstvu podrazumijeva likovne radove velikih dimenzija.
Unutar Zbirke Striegl nalazi se deset kompozicija velikog formata na platnu, koje su odabrane za temu ove izložbe.
Slike velikog formata su kod Slave Striegla i slike van formata, rijetke unutar slikarevog opusa i predstavljaju stvaralački odmak u njegovoj bogatoj likovnoj ostavštini.

Među Strieglovim radovima iz Zbirke Striegl i drugih privatnih zbirki najzastupljeniji format slike je uobičajnih dimenzija, koje vrlo rijetko prelaze sto centimetara (možemo ga nazvati sobna slika). Kod slika velikog formata, dimenzije su udvostručene i utrostručene, te dosežu dimenzije monumentalnih radova.

Osim formata, ove slike objedinjuje likovna tehnika ulja na platnu i vremenski period u kojem su nastale.

U godini kada se obilježava 100-ta obljetnica od rođenja Slave Striegla izložba slika velikog formata ima i za cilj da doprinese nove opažaje i doživljaje u razmatranju Strieglova slikarstva.

Strieglove slike velikog formata nastaju između 1989. i 2003. godine. Mogu se sagledavati i razvrstati u pogledu dimenzija i tema. Na ovim vrijednim fotografijama vidimo Slavu Striegla kako slika velike slike sakralne tematike za crkvu Uzvišenja sv. Križa u Sisku 1997 – 1998. godine.
Arhivska fotografska građa autorice Lee Krivošić rijetka je dokumentacija Strieglovog rada na monumentalnim platnima. Na poleđini fotografija se nalazi plavi biljeg, koji se sastoji od imena fotografkinje, adrese i telefonskog broja. Nadalje, u arhivu župe u Župnoj spomenici godine 1998. Krivošić je također zabilježila postavljanje Strieglovih velikih formata sakralne tematike u crkvu.

Osim sakralne tematike, Strieglovi veliki formati se razvrstavaju u još dvije veće cijeline. Prvu cjelinu čini najzastupljeniji motiv – motiv Siska. Slike pod nazivom Sisak, Oluja nad Siskom i Sisak s autoportretom su vezane za stvarni i imaginarni grad. Urbane vedute s prepoznatljivom ahitekturom i rijekom Kupom slikaru su neiscrpan motiv. Iz ove skupine posebno je impresivna slika Oluja nad Siskom koju ćete moći pogledati na izložbi.

Druga tema zastupljena na slikama velikog formata je mitološka. Slika pod nazivom Leda prikazuje dva lika iz grčke mitologije, a to su Leda i bog Zeus u obliku bijelog labuda. Fragmenti antičke mitologije su također vidljivi na slikama pod nazivom Radost življenja i U zagrljaju sunca.  Ovi veliki formati potvrđuju Strieglovu fascinaciju temom antičke mitologije, koja je kod umjetnika prisutna i u drugim likovnim tehnikama i medijima. U tim radovima se slavi život, umjetnost, dokolica i veselje.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here