Isučite mačeve – oni dolaze

Povijesna i turistička manifestacija Bojevi za Sisak A.D. 1593 prikazuje način života u kasnom srednjem i ranom novom vijeku s naglaskom na prikaz događanja i bitke kod Siska 1593. godine. Manifestacija pruža vjerni prikaz odvijanja viteških borbi i ratovanja, mačevanja, streličarstva, vojnih tabora, naoružanja, zanata, pripreme hrane i drugo. Izvođači na manifestaciji su udruge koje oživljavaju povijest i način života tih povijesnih razdoblja, a dolaze iz Hrvatske i inozemstva. Specifičnost ove manifestacije je održavanje u autentičnom prostoru – utvrdi Stari grad, u kojemu se dogodio važan trenutak hrvatske povijesti, tj. obrana Hrvatskog Kraljevstva od prodora Osmanlija.

Na manifestaciji sudjeluje stotinjak izvođača te brojni obrtnici koji predstavljaju svoj rad i proizvode, a koji su usko vezani uz srednji i rani novi vijek. Svi posjetitelji mogu vidjeti kako su izgledali ondašnji vojni tabori, sprave za mučenje, oružje, borbe za naklonost dame, noćnu i dnevnu opsadu Utvrde i još mnogo toga, uz cjelodnevnu glazbu te bogatu ponudu gastronomskih specijaliteta koji se pripremaju na licu mjesta.

Manifestacija Bojevi za Sisak A.D. 1593 održat će se sedmu godinu zaredom 22. lipnja. Manifestacija je prvi put održana 2013. kada ju je posjetilo više od 5.000 posjetitelja, a iz godine u godinu povećava se broj sudionika, izvođača, volontera i posjetitelja.

Cjelodnevno događanje prepuno zabavnih sadržaja, posebno spravljenih gastronomskih specijaliteta i bogate ponude suvenira završit ćemo koncertom koji će izvesti Patrick Walker Trio.

PROGRAM

12.00 Otvaranje festivala, vojnih tabora, utvrde i srednjovjekovnog sajma; demonstracija streličarstva
13.00 Pojedinačno predstavljanje udruga
15.00 Bitka ( I. dio)
16.00 Pojedinačno predstavljanje udruga
19.00 Bitka ( II. dio)
20.00 Fire show
21.00 Koncert: Patrick Walker Trio

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here