Vratite nam avione protiv komaraca

Foto:YouTube screenshot

Autor:Miroslav Šantek

Svakog ljeta (osim ako nije izrazito sušno), građanima život i miran san zagorčavaju leteće krvopije – komarci. Ne možete jednostavno živjeti od njih. Oni su tu. Na svakom mjestu. Ubadaju. Piju krv. Ostavljaju crvenilo i plikove.

Gradovi i općine se bore protiv njih zaprašivanjem sa zemlje. Prolazi u određeno vrijeme, određenim putem specijalno vozilo koje ispušta kemijske otrove protiv komaraca. Stručno rečeno vrši dezinsekciju. Negdje uspješno, negdje manje uspješno. A ako živite u nekom udaljenijem selu ili imate vikendicu u prirodi već ste naučili trikove i metode kako da si sami pomognete. Od paljenja vatre i dima pa do raznih sprejeva protiv komaraca.

Ali nedavno, dok su nas komarci nemilosrdno grizli i maltretirali na terasi jednog petrinjskog kafića, sjetili smo se da kad smo bili djeca ovakve slučajeve je rješavala avijacija. Vršila se dezinsekcija aviotretiranjem. Pilot bi pobio sve komarce u cijelom gradu i sve bi bilo super za daljnje igranje nogometa po cijeli dan. Za razliku od današnje djece, mi smo bili u prirodi i izvan kuće i roditeljskih pogleda po cijele dane. Nezamislivo dobra stvar za današnja vremena u kojima kao ima djece u Petrinji ali ih vidite samo kad idu u školu ili vrtić. Livade, puteljci, nasip –  sve je skoro prazno.

Vezano uz tu priču, uz pivo, dva, vratile su mi se i neke davne slike zabilježene u mom mozgu. Predvečerje je. Iz smjera sjevera, preko zvonika sv. Lovre prema Brezju leti nisko avion. Negdje kod Doma penzionera ispušta svoj magloviti teret koji prekriva Fiplac, Pedagošku akademiju, Siđinu školu, Kućarevu, leti dalje preko pruge, preko bezbroj crvenih krovova i nestaje u daljini.

Pogledali smo se, napravili mrlju na koži od komaraca koji su nas i dalje pikali i rekli: Vratite nam avijaciju. Spasite nas.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here