Priče iz turističke ophodnje: Za Lovrenčevo u kolovozu nagrade Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku

Autor:Antun Petračić

Turistička zajednica Grada Petrinje neprekidno od 1996. godine provodi stalnu i uhodanu, sada već obvezatnu i time preraslu u tradicionalnu akciju „Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku“. Cilj joj je očuvanje i unapređenje životnog i turističkog prostora te očuvanje i zaštite okoliša, a obuhvaća obilazak, pregled, bodovanje, ocjenjivanje i nagrađivanje najljepših dvorišta, okućnica, balkona, vrtnih detalja, izloga, javnih objekata, novopokrenutih turističkih ponuda i svega novoga, boljega i kvalitetnoga iz ove djelatnosti.
Proglašenje pobjednika uvijek je sastavnica prebogatog programa manifestacija Dana Grada i blagdana nebeskog zaštitnika, Lovrenčeva u Petrinji, pa će se početkom kolovoza nagraditi ovogodišnji zaslužnici za ljepšu Petrinju u lijepoj Hrvatskoj.
Tročlano povjerenstvo upravo je provelo gotovo cijeli radni dan u obilasku Petrinje i prigradskih Češkog Sela, Bresta Pokupskog i Jabukovca, pa skupilo dovoljno podataka za dodijelu turističke nagrade u 2019. – statue Lipa i pisanog priznanja. U ovom izravnom pregledu po gradu i okolici bili su direktorica Turističke zajednice Ivanka Držaj i novinari, Mario Gršić iz Petrinjskog radija-portala53 i Antun Petračić iz ps-portala.eu.
Matična Osnovna škola Mate Lovraka iz Petrinje svoj područni odjel razredne nastave ima u Sisačkoj ulici, a cvjetnjak ispred zgrade odnedavno krasi bijela kompozicija Vlaka u snijegu, asocijacija na svevremenski dječji roman pisca po kojem nosi ime ova treća gradska škola. Ideju za ovakvu vizualizaciju okoliša dala je učiteljica u Češkom selu Mirjana Pavlović, a domar škole Zlatko Hodak za slaganje „lokomotive i četiri vagona“ iskoristio drvene palete ostale iz donacije njihovoj školi od veleposlanstva SAD u Hrvatskoj. Pokraj ove instalacije puno je i drugih vanjskih cvjetnih i biljnih ukrasa, a među novijima i „Hotel za kukce“, uradak Mije Kenđela, oca učenice 3. razreda Marte Kenđel…


Na drugom kraju Grada Petrinje u OŠ Jabukovac od ravnateljice Jadranke Novak doznajemo kako su tijekom upravo završene nastavne godine dotrajali prepoznatljivi znak škole, veliku crvenu jabuke s bijelim crvom, i podno izrezbarenim nazivom ustanove, zamijenili novim iz lima i borovine iz njihova dvorišta. Korisno su iskoristili i ostatak od osam zaraženih i zbog toga srušenih crnogoričnih stabala oko škole, čije su planjke sada masivna sjedala vanjskog poligona. Domari Lujo Vujnović i Krešo Kolić motorkama su ostatke debla oblikovali u magarca Raku, kako je skulpturu nazvalo svih 65 učenika, najvećma putnika iz 22 sela u ovom dijelu Banovine.
U središtu Petrinje ponosimo se uređenim i dotjeranim gradskim parkom, a na njegovu jugo-zapadnom obodu ljepotu, raznovrsnog i sustavnost održavanja zelenila nimalo ne zaostaje župno dvorište i vrt crkve sv. Lovre. Župnik Josip Samaržija i kapelan Hrvoje Zovko, uz neizostavnog Miljenka Hajdinjaka, ponose se cvjetnim aranžmanima, cvjetnicama u punoj snazi, razmnoženim nasadima ukrasnog i ljekovitog bilja, ovdje je jedina u Petrinji i „šuma“ bambusa, a na padini prema Petrinjčici prebogat urod voća domaćih sorata.
U ocjenjivanju izloga u konkurenciju je ušao vanjski izgled Obrta za frizerske usluge By Vlatka, vlasnice Vlatke Pavičić-Šimić, koja je za dekoraciju vrata-prozora uzela fotografiju Petrinjke Lucije Marčinko, stalne korisnice usluga ovog frizeraja.
U najnoviju turističko-ugostiteljsku ponudu Petrinje ulazi Picerija Lucija, totalno promijenjenog unutarnjeg izgleda i rasporeda, po projektu dipl. arhitektice Ive Hudar, rođene Damjanović, sestrične vlasnika lokala, Davora Damjanovića.
S puno ideja, posebnosti i izvornosti svoj dio dvorišta u Dugoj ulici br. 34. popunila je Iva Komlinović, prosvjetna djelatnica nestalnog zapošljavanja, pa a poslom lutajuća od škole do škole u prilici na putu svašta vidjeti, pokupiti i prenamijeniti za svoj gušt. Vjerujemo kako nitko u Petrinji nema veću kolekciju retro predmeta crvene boje s bijelim piknjicama i sličnim oznakama na posudama raznih veličina, kantama, bocama… Ivini su unikati i cvjetni nasadi u posebnim malim keramičkim ciglicama, nazvanih Ljudi s frizurama.


Turistička ophodnja zaustavila se i ispred dviju kuća u Gajevoj ulici, specifičnih pročelja ne samo u toj Novoj cesti, nego i cijeloj Petrinji. Usred fasada dvaju udovica, identični službeni tradicionalni grb Grada Petrinje krasi kčb. 87. vlasnice Barice Murko i kčb.43. Štefice Obad. Oba podloška su iz iste radionice pokojnog Marijana Murka, koji je prije Domovinskog rata za svoju kuću izradio model grba i postavio ga, a poslije rata morao sanirati jer su ga okupatori oštetili s četiri puščana metka. Iz istog modela, jednake veličine i oblika, stavljen je i na pročelje obitelji Obad, ali je ovdje obojen u crveno-crno, što je uradila Ana Lipovac, rođena Martinović, po mami, baki i djedu Stanešić iz istog firtla Nove ceste.
Među detaljima okućnica za istaknuti su domišljati ukrasi velike žabe izrađene od tri auto-gume s dodacima, lončanice u obliku cipela, čizme kao tegle ( kod Ilijevića u Ulici 6. kolovoza), žive plivajuće crvene ribice i kornjače ( obitelj Jovan u Ul. Frana Galovića), cvjetna rapsodija oko kuće Maniček u središtu Bresta Pokupskom i idila čamaca u Kupi s pogledom iz izletišta Mlinski kamen u istome selu.
Naša lutajuća trojka ocijenila je i ponude Zelene kuće u Turkulinovoj ulici i malo niže niz ulicu novog restorana Code, a u konkurenciji je i više drugih zanimljivih i zaslužnih iz turizma.
Dobitnici nagrada Volim Petrinju za ljepšu Hrvatsku bit će pravovremeno pozvani na svečanost nagrađivanja početkom kolovoza, poručuje im direktorica Ivanka Držaj.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here