Najduža štrudla od jabuka na svijetu dugačka 1.762,45 metara – napravljena je u Sisku

Autor:Miroslav Šantek

Sisak će ostati zapamćen po Guinnessovom rekordu u kojem je pripremljena najduža štrudla od jabuka na svijetu dužine čak 1.762,45 metara i s tom brojkom je premašila dosadašnji rekord koji je također bio zabilježen u Hrvatskoj u mjestu Jaškovo za čak 283 metra. Kako je do toga došlo?

Darko Majić, direktor Autoprometa, uspješnog sisačkog poduzeća došao je na ideju da se na ovaj način zahvale brojnim Siščanima koji koriste njihove autobuse i da im poklone ovaj slasni kolač. Za tu zamisao mu je bila potrebna stručna pomoć, a kako surađuju s MIP Sisak, Darko je iznio svoj prijedlog tamošnjoj vrsnoj ekipi slastičara i pekara koje su se kad su shvatile o čemu se radi zdušno bacile na posao. 300 radnih sati im je trebalo da naprave ovaj kolač koji u sebi sadrži 800 kilograma tijesta i 1200 kilograma nadjeva od jabuka. Upotrijebili su 500 kilograma brašna T-400, 1000 kilograma jabuka, 200 kilograma šećera, 200 kilograma margarina, 50 kilograma mljevenog šećera te dodatno limuna, cimeta i sol i sve to spekli u roto pećima. Ekipa od 15-ak žena je na kraju bila izrazito zadovoljna i ponosna na štrudlu.

Za prezentaciju i mjerenje ove štrudle su uz svu potrebnu profesionalnu opremu bili zaduženi ovlašteni geodeti uz nadzor dvočlanog povjerenstva, a sve se to odigralo na livadi pored otvorenih bazena na Capragu.Nestvarna slika, prizor koji vidite samo jednom u životu ukazao se građanima prvog dana ovog ljeta koji su došli vidjeti ovo slatko čudo. Na spojenim stolovima u više redova je bila spojena štrudla koju su postavile ponosne djelatnice iz MIP – a Sisak uz pomoć volontera Crvenog križa Sisak. Sve je trebalo biti po PS-u, nigdje nije smio biti ni najmanji razmak, pazilo se do zadnjeg detalja. Šrudla je na kraju snimljena i nakon detaljne analize obznanjeno je da je postavljen novi Guinnesov rekord. Slavlje je moglo započeti. Postavljeni su bezbrojni škanicli i ubrusi, građani su se mogli najesti do mile volje i ponijeti sa sobom komade ove nevjerojatno duge štrudle. Zamislite recimo da hodate od vrata vaše kuće 1.762,45 metara i onda se okrenete, a iza vas dugačka štrudla od jabuka.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here