Proširenje priče iz turističke ophodnje Petrinje: Evo što je napravila Osnovna škola Jabukovac!

Danas vas vodimo u Jabukovac. Pogledajte ovo.

OSNOVNA ŠKOLA JABUKOVAC

U zelenilu prekrasne Banovine smjestilo se selo Jabukovac, a u njemu škola u kojoj učenici i djelatnici vrijedno uređuju okoliš. Dvije skupine, jedna mlađeg uzrasta koje vodi učiteljica Ljudmila Lovrinčić, druga starijeg uzrasta s učiteljicom Majom Ostojić svakodnevno brinu, okopavaju, sade, preuređuju i uživaju u napravljenim ljepotama.Veliku pomoć imaju od školskih domara. Ljudevit Vujnović i Krešimir Kolić rado im pomažu u težim radovima i ostvarivanju neostvarivo.

Na samom ulazu u dvorište s lijeve strane uz ogradu nalazi se red  od četiri vrste perunika.

Dobrodošlicu svakome tko posjećuje školu želi školski magarac Rođo koji je odnedavna postao i školska maskota.

U blizini magarca Rođe nalaze se stare breze s rupama na kori u kojima su posađeni sukulenti. Pokraj breza nalaze se okrugli cvjetnjaci u kojima se uzgajaju različite biljke trajnice, među kojima možemo istaknuti mediteranske biljke (lvanda, ružmarin, kadulja i smilje). Okrugle cvjetnjake svakodnevno nadzire vrba koja je ošišana u obliku dvije lopte.


Velikom školskom dvorištu tu nije kraj, jer se s lijeve strane nalaze nasadi lješnjaka stari dvadesetak godina, a u hladu lipa i borova uređen je parkić sa različitim spravama pokraj kojih su klupe i stolovi idealni za predah učenika nakon radnog dana ili nastavu na otvorenom.

Tu se u blizini nalazi hotelsko naselje, ali ne za ljude već za kukce. Na ovogodišnjim Eko radionicama napravljeni su i instalirani hoteli za kukce koji imaju svoje prve goste. Kućice za ptice neizostavan su dio hotelskog naselja i one također imaju svoje stavnovnike.


Mali poligon, adrenalinski park također je nastao ove godine kada je u školi bio privremeno zaposlen domar na zamjeni – Matej Basać. Poligon, naoko jednostavan, ali ipak zahtjevan, oduševljava učenike, a ujedno i sve posjetitelje našeg bogatog dvorišta.


Put do adrenalinskog parka vodi preko cvjetnih cvjetnjaka. Cvjetnjaci su to napravljeni od starih guma koje smo reciklirali, napunili zemljom i posadili cvijeće. Cvjetni su, ne samo zbog sadržaja u sebi, nego iz razloga što su složeni u obliku cvijeta.

No, to nije sve! Osim svega nabrojenoga, u stražnjem dijelu dvorišta nalaze se voćnjak i školski vrt napravljen u povišenim gredicama. Uzgaja se povrće koje učenici konzumiraju kroz školsku prehranu. Salata, peršin, mrkva, koraba, tikvice, bundeve, luk te začinsko bilje (kopar, bosiljak, vlasac, matičnjak, origano, kadulja, majčina dušica, neven). Kompostana je također dio školskog vrta.


Želite li se uvjeriti u nabrojene ljepote, slobodno dođite na ovo čarobno mjesto gdje ste uvijek dobrodšli

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here