Kad se ljudi slože očisti se obala rijeke

Održana akcija čišćenja obale Save u blizini budućega obrazovnog izviđačkog parka

Sisački Odred izviđača Tri rijeke i Siščani udružili su snage u volonterskoj akciji čišćenja obale rijeke Save koja se održala u sklopu Coca-Colina projekta Od izvora do mora

Sisak, 24. lipnja 2019. – Lijeva obala rijeke Save u Galdovu zablistala je nakon što su prošloga vikenda članovi sisačkoga Odreda izviđača Tri rijeke organizirali akciju čišćenja u sklopu Ekološke šatorijade na Savi. Izviđači su udružili snage s mještanima i očistili kilometar obale rijeke Save nizvodno od privatne luke za pretovar tereta, u blizini mjesta budućega obrazovnog izviđačkog parka koji će imati i učionicu na otvorenome.
„S obzirom na to da smo nova udruga koja tek od listopada 2018. djeluje u sklopu Saveza izviđača Hrvatske, iznimno nam je drago što su naši mještani prepoznali našu brigu za okoliš i odazvali se akciji čišćenja koju smo pokrenuli. Izviđački park koji će se urediti u blizini rijeke Save bit će posvećen ekološkoj izobrazbi izviđača i učenika osnovnih škola sa sisačkoga područja te povezanosti toga kraja s vodnim bogatstvima. Zato je važno da i obala naše rijeke bude čista, a djecu želimo potaknuti da od malih nogu razmišljaju o budućnosti našega planeta. Osim obale Save tijekom vikenda čistili smo i obalu Kupe u općini Kamanje u akciji koju je organizirao Savez izviđača Hrvatske“, izjavio je Josip Kolak uime Odreda izviđača Tri rijeke iz Siska.
Akcija čišćenja, za koju je Coca-Cola u Hrvatskoj osigurala potrebnu opremu, održana je u sklopu njezina društveno odgovornoga projekta Od izvora do mora, koji se provodi drugu godinu zaredom. Projekt je usmjeren na čuvanje područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obale Jadranskoga mora. U suradnji s nevladinim udrugama i institucijama potiče se i podržava akcije čišćenja obala te podiže svijest građana o važnosti odgovornoga odlaganja ambalaže i čuvanja okoliša. U prošloj je godini širom Hrvatske održano 12 akcija čišćenja, a ove ih se godine planira čak 20.
„U Coca-Coli svjesni smo da je problem onečišćenja okoliša jedan od najvećih s kojima se svijet danas suočava. Projekt Od izvora do mora jedan je od načina na koji i mi, u suradnji s vladinim institucijama i udrugama civilnoga društva, želimo pridonijeti njegovu rješavanju, odnosno očuvanju hrvatskih prirodnih ljepota i čistoći okoliša. Drago nam da je projekt naišao na tako dobar odziv udruga i građana jer znači da su mnogi prepoznali njegov cilj. Potaknuti dobrim prošlogodišnjim rezultatima nadamo se sudjelovanju još većega broja udruga i građana ove godine, a time i još manjoj količini otpada u našemu okruženju”, istaknula je Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.
Sve udruge zainteresirane za organizaciju akcija čišćenja mogu se do kraja listopada 2019. prijaviti putem mrežne stranice www.odizvoradomora.hr, a organizatori triju akcija u kojima će biti prikupljeno najviše otpada po sudioniku bit će nagrađeni novčanim iznosima od 15 000, 10 000 i 5000 kuna na kraju ovogodišnjega, drugoga ciklusa projekta. (Martina Rizman Matić)

Treba dodati da je Eko-šatorijada izviđača u Sisku ovog vikenda okupila izviđače iz Siska i njihove roditelje te izviđače iz Velike Gorice i Novske. Temeljem Sporazuma između Grada Siska i Saveza izviđača Hrvatske, kojim je Sisak postao Grad prijatelj izviđača, oni su uredili gradsko zemljište u Galdovu gdje namjeravaju urediti izviđački park s učionicom u prirodi i kamp terene za izviđače. Kroz projekt Od izvora do mora izviđači su odradili ekološku akciju čišćenja obale rijeke Save u Galdovu te su prikupili veću količinu otpada koju će komunalna
tvrtka GOS ekološki zbrinuti. Unatoč lošem vremenu s kišom i tučom, izviđači su prenoćili pod šatorima na prostoru bivše ORA-e te su pokazali da ih ni loše vrijeme ne može uplašiti niti pokvariti njihove planove. Eko-šatorijadu izviđača podržao je i potpomogao Grad Sisak i
Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, a ruku suradnje pružio im je i konjički klub Kas iz Galdova. (M.Š)

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here