Dragovoljci su imali samo 13 kalašnjikova: 26. lipnja 1991. utemeljen je Samostalni hrvatski vod obrane Bresta i Male Gorice

Autor:Antun Petračić

Na današnji dan, 26.lipnja 1991. osnovan je Samostalni vod obrane susjednih sela Bresta Pokupskog i Male Gorice, prve organizirane hrvatske postrojbe u tadašnjoj Općini Petrinja. Prvih 20-tak pripadnika Voda imalo je samo 13 kalašnjikova, ali nepokolebljivu namjeru očuvanja svojih domova, zaštite obitelji i slobode svih suseljana i njihova lijevog kupskog područja. U početku je Samostalni vod, sa zapovjednikom Brankom Krovinovićem, organizacijski djelovao u sastavu 57. samostalnog bataljuna HV u Sisku, a od studenoga 1991. i kasnije do Oluje, prošao sve postrojbe Hrvatske vojske Grada Petrinje.
Svečano obilježavanje obljetnice ustroja ove dragovoljačke obrambene postrojbe održano je sinoć u Brestu kao dio programa Dana državnosti, uz svetu misu u kapeli sv. Barbare, procesiju kroz Brest i polaganje vijenca i svijeća na spomenik žrtvama ovog sela u 2. svjetskom ratu i poginulima u Domovinskom ratu, među kojima se nestalim još uvijek vodi Mladen Brleković.


Misu i procesiju, te molitvu uz križ, vodio je vlč. Mladen Vidak, župnik iz Žažine, zadužen i za Brest Pokupski-Malu Goricu. Uz članove obitelji poginulih i nestalog, pripadnike stranaka i sudionike više udruga iz Domovinskog rata, ovoj svečanosti podsjećanja na utemeljenje Samostalnog voda prvi puta nazočili su članovi Inicijative hrvatskih branitelja Grada Petrinje, te izaslanstvo veterana 57. SABA iz Siska.
Uoči obljetnice osnivanja zajedničkog Voda za dva sela na lijevoj obali Kupe, sinoćnju proslavu organizirao je Klub dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bresta i Male Gorice.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here