Edit Posavec u petrinjskom Brezju noćima stvara slike koje će uskoro publika moći vidjeti na njenoj izložbi “Nadahnuće”

Autor.Miroslav Šantek

U petrinjskom kvartu Brezje, odmah ispod velikog “Gavrilovićevog” nebodera smjestila se kuća s ovećim dvorištem – vrtom u kojem su ove godine jako rodile vinogradarske breskve a podbacile su mahune. Dom je tom velike porodice mačaka (njih 5) koje skladno prostor dijele s velikom obitelji ježeva, a ljudskih stanovnika ima troje – plus električna gitara s pojačalom.

Edit Posavec je petrinjska slikarica koja će uskoro Petrinjcima uživo pokazati svoje najnovije radove na izložbi koju ju nazvala po pjesmi njenog pokojnog prijatelja i i jedinstvenog umjetnika Dine Dvornika “Nadahnuće”, a koja će se održati 5. srpnja s početkom u 19 sati u Galeriji Krsto Hegedušić –  i u toj kući ona živi i stvara. Najčešće noću dok grad spava, Edit zna dočekati i zoru stvarajući neku novu slikovnu priču. Koristi tehniku akvarela, njezina najveća inspiracija je Kupa, a zatim različite impresije iz njezine glave. Teško je shvatiti što se događa u umjetnikovoj psihi, ali u hladu na velikoj vrućini njenog dvorišta Edit mi priča o tom nadolazećem događaju za kojeg je “kriv” jedan petrinjski biker, njen prijatelj Joso Tičak koji ju je i nagovorio da pripremi još jednu izložbu i pomogao joj u tehničkim stvarima  (okviri za 8 slika) i tako postao inicijalna kapsula kulturnog događaja ovog ljeta. I gradonačelnik Darinko Dumbović i njegova zamjenica Viktorija Kaleb su dali pomoć i podršku za realizaciju izložbe, baš kao i direktor Hrvatskog doma Milan Herceg i ravnatelj Željko Rukavina iz Hrvatskog Crvenog križa Topusko u kojem Edit često gostuje na likovnim kolonijama. Edit će neka svoja djela s izložbe pokloniti Gradu Petrinji u vlasništvo i tako zauvijek ući u povijest. Njena djela će visjeti na nekom zidu i kad svih nas ne bude na ovom svijetu.

Edit je kćer poznatog petrinjskog slikara Pjera Posaveca, a stara je poslovica da jabuka ne pada daleko od stabla. Sa 18 godina počinje se ozbiljno baviti slikarstvom, a iza nje je čak 26 samostalnih izložbi i bezbroj gostovanja na raznim likovnim kolonijama od kojih su mnoge bile humanitarnog karaktera na koje se rado odaziva. Ovo će biti njena 27 izložba i to je vrlo respektebilna brojka koju ne može baš svako ostvariti i to ne bi smjeli propustiti. A kako je po struci inžinjer tekstila (dizajner odjeće i tekstila) na svoj način je oslikala i razne dijelove odjeće koji će biti uz tridesetak slika također izloženi. Pokazala mi je te primjerke oslikane odjeće. Kad sam ih vidio pomislio sam – čisti punk.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here