Večeras predstavljanje legende o junakinji Cvijeti Brestovskoj: Zajedničko izdanje Hrvatskog doma i KUD-a Pokupljanka, bez službenog ljetnog odmora, i uz vlastito plaćanje troškova putovanja u Biograd na Moru

Autor:Antun Petračić

Legenda iz 1580. godine o Hrvatici-junakinji, lijepoj i hrabroj Cvijeti iz Bresta, koja je dala život u obrani svoga sela od Osmanlija i odvođenja za robinju u harem okrutnog Ferhat-bega, tema je knjige Cvijeta Brestovskova ili Krv za krv.
Reprint izdanju pisaca Zvonimira Pužara iz 1905. godine, proširenom uz dodatnu povijest samog KUD-a i Bresta Pokupskog, danas 27. lipnja u 19,30 sati, predstavljanje je u Hrvatskom domu, suizdavaču 500 primjeraka s KUD Pokupljanka iz Bresta. Članovi ovog društva u narodnim nošnjama sudjelovat će na promociji, a o legendi Cvijeti iz Bresta govoriti dr.sc. Tvrtko Zebec iz Zagreba, povjesničar i publicista Ivan Rizmaul, te Ružica Pavković, predsjednica KUD-a Pokupljanka i Milan Herceg, ravnatelj Hrvatskog doma.
Večerašnji događaj u Petrinji dio je ovoljetnog neprekidnog vrlo sadržajnog djelovanja folklornih amatera iz Bresta, koje već u nedjelju očekuje gostovanje u Oriovcu kraj Slavonskog Broda, a 7. srpnja predstavljanje cijele Sisačko-moslavačke županije na međunarodnim Đakovačkim vezovima.


A proteklu subotu Brestovljani su proveli u Biogradu na Moru, putovanju od točno 24 sata, s polaskom u pet ujutro u subotu do povratka u isti sat ranog jutra u nedjelju. KUD Pokupljanka pozvan je na tradicionalnu ljetnu festu Gastro stol na rivi Biograda na Moru, nastupili su u večernjem programu, a lijepi dan proveli u kupanju i odmoru uz more.
Treba znati, što ističemo kao rijetkost i iznimku, kako je svaki putnik iz Bresta sa 100 kuna samofinancirao troškove busa i prehrane, jer im domaćini usred Dalmacije, unatoč silne ponude svih vrsta hrane na dugačkoj rivi, nisu osigurali ni jedan obrok, osim paketa ugrijane mineralne vode (!?)
Unatoč toga, mladi i stariji KUD-ovci i ostali Brestovljani u popunjenom autobusu proveli su nezaboravan dan, a opisali su ga i fotografijama popunili na svojim osobnim profilima, odakle prenosimo na naš ps- portal.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here