Pretisnuto izdanje iz 1905. godine „Cvijeta Brestovska ili Krv za krv“ : Prijedlog s promocije – po heroini iz 16. stoljeća imenovati ulicu u Petrinji i nazvati dom u Brestu Pokupskom.

Zapis: Antun Petračić

„Cvijeta napredovala kao pitoma biljka pod revnom paskom vrtlarovom. Uzrasla do jedre djevojke, svagdje se odlikujući i marnošću i brižljivošću; bila je u podpunom smislu prožeta svim dobrim svojstvima…osobito u onim trenutcima kada bi zanosno veličala svoju domovinsku grudu. Cvijeta je ljubila svetu domovinsku grudu najčišćom, najboljom ljubavi. To joj je brižni otac za rana usadio u srce… „ tako je djevojku Cvijetu iz Bresta i njen plamen za kršćanstvo i domovinu Hrvatsku u „izvornoj pripovjesti iz šesnajstog stoljeća“ opisao Zvonimir Pužar, a objavio 1905. u Đakovu. Tadašnji original, pohranjen u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu uz odobrenje za pretisak, od 27. lipnja 2019. godine ponovo je dostupan čitateljima našeg vremena.
Knjigu „Cvijeta Brestovskova ili Krv za krv“ u zajedničkoj nakladi objavili su KUD Pokupljanka iz Bresta i Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom, u čijoj su maloj dvorani govorila četiri predstavljača.
Priča-legenda o odvažnoj djevojci, braniteljici Bresta od Osmanlija, koja je s handžarom u ruci zajedno s muškarcima hrabro poginula za svoje selo i Domovinu, vuče se stoljećima kroz petrinjsko Pokuplje. Herojstvo povijesne Cvijete Brestovske prešlo je u legendu, a priča Zvonimira Pužara ostavila zapažen trag početkom 20. stoljeća i sada ponovo obnovljena pretiskom za nove stotine godina.
Uz onaj izvorni tekst pripovijetke iz 1905. godine u sadašnjem novom izdanju pridodan je prikaz ondašnjih povijesnih okolnosti obrane Pokuplja od najezde Turaka te još ukratko povijest Bresta Pokupskog i KUD-a Pokupljanka. Ovaj dodatak napisao je revni istražitelj petrinjske prošlosti, publicista, umirovljeni prosvjetni djelatnik Ivan Rizmaul.
Na sinoćnjem predstavljanju iznio je ideju za razmišljanje mjerodavnima u Gradu o imenovanju jedne ulice u Petrinji (gdje su rijetke s ženskim imenima i prezimenima) po Cvijeti Brestovskoj, a također i davanje imena narodnom domu usred Bresta po heroini njihova sela. Kazao je kako su za ilustraciju „nove“ Cvijete… objavljene 62 fotografija od 1914. do ove godine, a u reprintu su navedene osobe koje su ustupile osobne uspomenice: Mijo Kolarić, Željko Meštović, Marica Klarić, Katica Kumic, Darko Hrnčević, Mirica Zukanović, Ružica Pavković, Ivan Rizmaul…


O vrijednosti zaštite i očuvanja svake vrste tradicijske baštine, a među takve spada i priča o Cvijeti Brestovskoj, govorio je etnolog i etnograf dr. sc. Tvrko Zebec, znanstveni savjetnik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, posebno vezan uz ovu knjigu jer je Brestovljanin s nasljednim korijenima po baki Mariji Kolarić. Uz pohvalu na izdavanju reprint izdanja založio se i za konačno uređenje etno kuće Jurinac, kao „izvrsnog i pravog mjesta, doma KUD-a Pokupljanka“.
U ime sunakladnika i domaćina promocije, govorio je Milan Herceg, ravnatelj Hrvatskog doma.
Iz vrlo aktivnog seoskog društva prije Domovinskog rata, a potom obnovljenog u prosincu 2016. odmah je potekla želja za pretiskom Cvijete Brestovske, o čemu je kronologiju događanja iznijela predsjednica Ružica Pavković, uz zahvalu brojnim sponzorima i donatorima, među kojima je i Grad Petrinja, iz kojega se obratila zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.
Kao zanimljivost je navedeno da je temeljem ove pripovijetke za Dan grada -Lovrenčevo 2012. i 2014. izvedena scensko-glazbena prilagodba, po scenariju i u režiji profesorice Srednje škole Gordane Šelendić, scenografiju Valentina Valenta i produkciji Ivanke Držaj, direktorice Turističke zajednice Grada Petrinje.
Svi darovatelji sredstava navedeni su na kraju knjige, a na promociji su preuzimali svoje primjerke. Odmah su se prelistavale stranice, a svečanost očuvanja povijesne baštine s dva izlaska pred gledatelje označili su plesači i pjevači ponosnog matičnog KUD Pokupljanka.
Medijski pokrovitelj ovog projekta je i ps-portal-eu.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here