Kamp Čačkalica

Poveznica između SAD-a, Argentine, Južne Afrike i Mečenčana je ČAČKALICA, ali ne sasvim obična čačkalica. To je pilot projekt u kojemu su sudjelovali učenici 7. razreda OŠ Katarina Zrinska Mečenčani  Dominik Brandić, Martina Dragičević, Anto Kopić, Niko Marić, Gabrijel Marinković, Anto Petrić, Sara Radić i Ljubica Šestić pod vodstvom mentorica, pedagoginje Kristine Filipović i učiteljice povijesti Erije Matković. Navedeni učenici su sudjelovali u nagradnom kampu nakon osvojene prve nagrade na Sajmu Čačkorješenja koji se održao u Samoboru u travnju 2019. godine.

Mladost i iskustvo, znanje i vještine, zabava i druženje, mašta i kreativnost, zajedništvo i podrška ispunile su BUNKER (Centar za mlade u Samoboru) na puna četiri dana. Kamp je trajao od 21. do 24. lipnja, 2019. godine. Na radionicama su sudjelovale i učenice iz OŠ I. G. Kovačić Sveti Juraj na Bregu te članovi samoborske udruge SURLA.

Nakon početnog predstavljanja i upoznavanja svih sudionika kampa uslijedili su i prvi jednostavniji zadaci za svaki od timova. Poseban naglasak pri izradi bilo kojeg zadatka stavljen je na zaštitu na radu pri korištenju ponuđenih alata i strojeva za obradu drveta koje će učenici koristiti u izvedbi svojeg rješenja. Zadatak svakog tima bio je izraditi drveni trkaći autić (go-kart) na gravitacijski pogon iz jednostavnih materijala. Pod vodstvom mentorica te članova iz udruge SURLA i nadzorom tima Čačkalica te ravnateljice američke Tinkering School Mackenzie Price, četiri tima su neumorno radili četiri dana. Na kraju svakog radnog dana slijedio je krug zahvale u kojemu su se učenici i mentori mogli jedni drugima zahvaliti za neke posebne trenutke tijekom dana. Zadnji dan uslijedilo je isprobavanje go-kartova spuštajući ih niz padinu i gurajući ih po igralištu. Na samo predstavljanje go-kartova došao je i gost iznenađenja, Mate Rimac, koji se svim sudionicima obratio s nekoliko riječi.

S obzirom da je projekt Čačkalica pilot projekt koji je svima pružio puno učenja, zabave i druženja, a iz kojeg su svi sudionici izašli i postali bogatiji za jedno veliko životno iskustvo, zahvaljujemo svima koji su sve to omogućili (Impact Hub Zagreb – Sonia, Damir, Ana, Jon, Ivan, Andreja, Danijela; SURLA – Branimir Lozo i ekipa; Veleposlantvo SAD-a u Hrvatskoj), a posebno Timu Čačkalice koji je uspio u svojoj misiji. Ovim projektom ste doprinijeli pozitivnim promjenama u obrazovanju pružanjem iskustva rada s rukama kroz zabavnu i zanimljivu igru za djecu te pružili priliku za suradnju s prijateljima i odraslima u svojoj zajednici i šire. Ono što je još važnije, osnažili ste mentore i učitelje kao izvore inspiracije i podrške djeci koju odgajaju. E to je stvarna škola za život!

Veselimo se i radujemo novim izazovima koje nam priprema Čačkalica i sve vas pozivamo da se uključite i sudjelujete zajedno s nama.

Za PS portal Erija Matković, učiteljica povijesti

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here