Subota za slikanje: U organizaciji SKD Prosvjeta Petrinja cijeli dan održavaju se 16. likovni susreti na Baniji 2019.

Autor:Antun Petračić

Najmanje 25 originalnih slika, ako ne i više- bude li neki od sudionika žurniji- ostat će u Petrinji nakon današnjih cjelosubotnjih 16. likovnih susreta na Baniji 2019. Za 25 gostiju vičnih kistu i bojama organizira ih već tradicionalno pododbor Srpskog kulturnog društva Prosvjeta iz Petrinje, a okuplja akademske slikare i neprofesionalce ove umjetnosti, kojima su mjesta stvaranja Hrvatski dom i vanjski prostori.
U gradskom parku, u početnoj pripremi za likovni rad, zatekli smo Savetu Aničić-Katušić iz Zagreba, članicu Prosvjete, ali i stalnu suradnicu Visokog učilišta Agora, specijaliziranog upravo za umjetnička usmjerenja. Iz Zagreba je i umirovljeni primarius specijalista neuropsihijatar i psihoterapeut Ljubomir Radovančević za svoje stvaranje odabrao hladovinu kuta velike dvorane Hrvatskog doma i tu doznajemo kako ga još uvijek traže za stručna sudska vještačenja iz njegove medicinske struke, a hobiji su mu haiko poezija (objavljene četiri zbirke tih pjesama) i amaterska gluma na nekoliko zagrebačkih scena.
Prvi puta na petrinjskim susretima su Nevenka Vlašić iz Velike Gorice, Robert Hinkelman i Dušanka Ilić iz Zagreba. Iz Petrinjske udruge likovnih umjetnika Petriart svoju ranije dogotovljenu sliku predao je Anto Puljić, a izravno sudjeluju Vlasta Kristić, Sanja Bartolin i Nevenka Božićek, kojoj je i u mirovini ostala prosvjetna navika pomaganja i savjetovanja školske djece. Dobre i korisne naputke o slikanju-crtanju dala je najmlađim sudionicima 16. susreta – osnovcima škole Dragutina Tadijanovića, Andreju Momčiloviću iz 3. razreda i Tei Grčić, iz 4. razreda.
Međunarodni značaj likovnosti Petrinje ove subote daje trojka iz Velike Kladuše, akademska slikarica Alma Mujakić i stalni gosti ove manifestacije Fahrudin Osmanagić i Fikret Abdić – Todo. Pozivu su se odazvali i slikari iz Karlovca, Novske…


Danas u podne svi su na kratko prekinuli stvaranje i došli u Galeriju Krsto Hegedušić, gdje je petrinjski kolekcionar Dražen Vučić počeo razlagati izložbu Čamac na Kupi, s eksponatima iz svoje privatne zbirke.
-Odlaze čamci kući – reče D. Vučić, kome smo navratili obližnji stan i uvjerili se u zidove prepune slika ( i knjiga) s mogućnosti stvaranja još takvih sličnih javnih izložbi.
-Zadovoljna sam odzivom na naše 16. likovne susrete, koje organiziramo uz pokroviteljstvo i potporu Grada Petrinje i pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH. Sisačko-moslavačke županije i članova našeg pododbora. Na večer ćemo zahvalnicima nagraditi sve sudionike, a odmah počinju priprema za 12. likovnu koloniju Jesen u Petrinji 2019. Održat ćemo je 8. studenoga, a istu večer u Galeriji Krsto Hegedušić otvoriti i 7. izložbu slika iz fundusa pododbora Prosvjete Petrinja- kazala je predsjednica ove udruge Mara Vilus.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here