Za dan Graberja sveta misa i 13. ivanjski susreti: Ograđeno i asfaltirano dvorište Doma HSS i DVD, montirano dječje igralište donirano iz Gornje Dubrave u Zagrebu

Autor:Antun Petračić

Mještani Graberja i njihovi gosti sinoć su slavili dan sela, vezan uz blagdan Krštenja Ivana Krstitelja. Uz pokroviteljstvo Grada Petrinje središnje manifestacije na otvorenoj pozornici ispred seoskog doma HSS pretvorenog iz bivše škole, bile su godišnja sveta misa uz predvođenje župnika iz Gora don Paška Glasnovića i u nastavku tradicionalni 13. folklorni Ivanjski susreti.
Uz pozdrave i pohvale domaćinima na slozi i zajedništvu koje donosi vidljivi napredak Graberja, otvorio ih je gradonačelnik Darinko Dumbović, a kojem je na dugogodišnjem pomaganju njihovom selu javno zahvalio predsjednik VMO Vlado Brkljačić.
U predstavljanju narodnih običaja, pjesama i plesova, uz prebogate narodne nošnje i raspoložene svirce, nastupili su KUD Čuntićanka iz Župe sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću ( još su pjevali i tijekom svete mise), KUD Zdenac iz Zdenaca, HKUD Glinska tamburica iz Gline i (sada ovdje već četvrti puta) Lička izvorna skupina Plješivica iz Zagreba.
Domaćini iz Kulturno umjetničke udruge Seljačka sloga bili su zauzeti obvezama dočeka i ugošćivanja pa nisu nastupili, ali je ipak njihova poznata dramsko-scenska skupina i za ovogodišnji Dan sela uvježbala novi šaljivi humoristički igrokaz s pjevanjem bećarca Večernja škola. Po tekstu mame i kćerke Božice i Andreje Brkljačić muške i ženske uloge učiteljice, polaznika škole i seoskih mudrijaša u birtiji Kod bačve, izvrsno su interpretirale mještanke Nikolina Kušan, Tonka Galijan, Katica Žestoki, Mirica Škrljac, Božica Brkljačić, Josipa Škrljac i Ankica Kovačević.


Blagdan Ivanja u Graberju 2019. ostat će zabilježen i po uređenju dvorišta Doma HSS i u istom sklopu spremišta DVD, koji su zaslugom Grada Petrinje dobili novu ogradu i asfaltnu podlogu gledališta, a iz Zagreba više sprava dječjeg igrališta. Dalo ih je Vijeća gradske četvrti Gornja Dubrava na poticaj svoga člana Ilije Sliška, koji je slična igrališta već osigurao okolnim Marin Brodu i Hađeru, a sprema i Glinskom Novom Selu. Ilija Sliško i vijećnica iz Gornje Dubrave Andreja Marcetić nakratko su se zadržali među Graberčanima, pozdravio ih je i gradonačelnik D. Dumbović, a predsjednik VMO Graberja V. Brkljačić uručio zahvalnicu. Na kraju folklornih susreta slične zahvale sudionicima i donatorima uručio je predsjednik KUU Seljačka sloga Joso Škrljac.
Već po običaju domaćini su pripremili tombolu sa svakim dobitnim brojem, a uz glazbu njihova društva proslava Dana sela odužila se dugo u noć sa subote na današnju nedjelju.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here