Autor: Aleksandar Olujić

Već par dana cijela Hrvatska napeto bulji u male ekrane pitajući se: „Hoće li Hrvatska nakon što je ostala bez ministrice vanjskih poslova ostati i bez predsjednika Vlade?“ Riječ je naravno o mogućnosti, o kojoj se špekulira, kako bi nakon što je ministrica Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe naš Premijer mogao postati novi predsjednik Europske komisije.

S jedne strane, velika je to čast i priznanje lijepoj našoj koja ne samo da je iznjedrila jednu Sandru Perković i Luku Modrića, već i Mariju Pejčinović Burić i Andreja Plenkovića. Čovječe, ne samo da smo sportska, već smo i politička velesila. Naši političari prodaju se bolje od sladoleda na Jadranu ovih dana i ponosno srce u našim grudima još ponosnije kuca jer je očito da bi Europa bez nas bila izgubljen slučaj. EU rastrgana razmiricama svojih članica i oslabljena napadima euroskeptika očajnički treba odlučne ljude koji će bez oklijevanja njeno kormilo okrenuti u pravom smjeru. Očito je kako su te kvalitete prepoznali u liku i djelu našeg Premijera.

Svekoliko novinarsko pučanstvo je, naravno, u roku odmah pohrlilo našem Andreju s pitanjem: „Onda, jel’ ideš il’ ne ideš?“ Na žalost mnogih gospodin Plenković na ovo, složit ćemo se svi, vrlo komplicirano sročeno pitanje nije uz najbolju volju mogao dati jasan odgovor. Umjesto toga svi su mogli diviti se samodopadnom smiješku što ovih dana nije skidao s lica. Samo mi je u pozadini falila ona stvar od Bijelog dugmeta: Šta bi dao da si na mom mjestu.

S druge strane, koliko god bili ponosni na našeg Andreja (i Mariju naravno), nameću se mračne misli radi takvog mogućeg razvoja situacije. Uze nam EU najbolje ljude. Što će biti ako nastave s time i pokupe uz njih još i Kuščevića, Gabrijelu, Marića… Kao da nije dovoljno što bi mogli ostati bez pola Vlade, evo i Predsjednica priča o poslu izvan HR. Čisto me uhvatila panika kada mi pade na pamet da mi i za to imamo rješenje: Kolakušić one-man band! I stvar je riješena.

No, kada malo promislimo, ako bi Kolakušić mogao sam odrađivati posao predsjednika RH, Vlade i par ministara zašto onda Andrej ne bi mogao istovremeno biti predsjednik EK, predsjednik Vlade RH, predsjednik HDZ-a, predsjednik Federacije Planeta, zapovjednik Zvjezdane flote i kapetan svemirskog broda Enterprise?

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, dijelite, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here