Povijesni dan za Petrinju – počela je izgradnja nove sportske dvorane OŠ Mate Lovraka Petrinja

Ono što su desetljećima mnogi Petrinjci priželjkivali jutros se počelo ostvarivati. Naime, na prostoru pored OŠ Mate Lovraka u Petrinji danas su službeno započeli radovi na rekonstrukciji OŠ Mate Lovraka i dogradnji sportske dvorane,  koja će uveliko unaprijediti sportski i društveni život Petrinje. Grad Petrinja je i grad sa jako puno sportaša koji imaju ogromne probleme s nedostatkom prostora, tako da izgradnja ovog objekta je spasonosno rješenje za tisuće zaljubljenika u sport za duže razdoblje.Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupna vrijednost je 40.548.110,38 kuna, od čega EU potpora iznosi 34.297.700,07 kuna.

Tako su jutros uz domaćinstvo djelatnika OŠ Mate Lovraka i ravnateljice škole Ankice Krnjajić Magdić koja je rekla da je ovo veliki trenutak za Petrinju i ovu školu koju pohađa 388 učenika i koja ni do sada nije imala sportsku dvoranu, ali su unatoč tim skromnim uvjetima za treninge iz ove škole ponikle čuvene košarkašice Lovrekice, a zbog njih su školu posjećivale i sportske legende hrvatskih i svjetskih razmjera: Dino Rađa, Stojko Vranković, Gordan Kožulj, Filip Ude i mnogi drugi, a kad se napravi nova dvorana obećavaju da će organizirati barem jednu humanitarnu akciju sa svim sportskim zvijezdama i jednu humanitarnu utakmicu.

Početak radova na novoj dvorani je blagoslovio sisački biskup Vlado Košić, a Povelju u drvenoj kutiji je prvo ubacio, a zatim se prihvatio i lopate i simbolično ju prekrio uz nekoliko lopata betona saborski zastupnik i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je na početak radova došao u društvu svoje zamjenice Viktorije Kaleb i suradnika.

Gradonačelnik Dumbović istaknuo je kako je ovo povijesni događaj za Petrinju te dodao: „Znamo da je dvorana bila tema koja je bila nemoguća misija u toj nemogućoj misiji pokušali su mnogi sudjelovati međutim nisu uspjeli. Moram se prije svega zahvaliti onom „nevidljivom“ timu Grada Petrinje odjelu za EU fondove na čelu s Edisom Mašinović, ali i voditeljici projekta Vlasti Vuglec koji su dali sve od sebe od prostornog planiranja od izmjene dozvole od izmjene projekta od svega onoga što je trebalo aplicirati a na kraju krajeva naći nemoguća sredstva u EU koji nikada nisu imali školske dvoranu u sadržaju ovakvog tipa kao što smo mi uspjeli dobiti. 40 milijuna kuna je ogromna investicija kroz društvenu infrastrukturu gdje kroz dječji vrtić u Češkom selu, kroz svlačionice u Koloniji, kroz dječje igralište na Slatini dajemo jednu snažnu poruku da će se 50, 60 milijuna kuna uložiti samo s naslova te infrastrukture. Kada pogledamo komunalnu infrastrukturu koja je 431 milijun kuna i kad pogledamo da smo neki dan uveli u radove samu komunalnu infrastrukturu koja je gospodarska, završavamo u Mošćenici koja je preko 30 milijuna kuna i Malu komunalnu infrastrukturu gdje od Slatine, od Sajmišta, groblja i svega ostaloga kroz pješačko – biciklističku stazu ulažemo preko 120 milijuna kuna – to ne radi ni jedan grad. Ovo gradilište, u Mošćenici i Petrinji je poruka da se kopa 150 km grada da Zagreb ne bi mogao doći sebi od 150 km i tolike investicije a kamoli mi ovdje u Petrinji. Želim da svu onu mukotrpnost koju građani imaju da izdrže, mi ćemo uspjeti jer imamo europski novac, imamo mlade ljude koji su spoj mladosti i iskustva, koji zajedničkim radom rade u jednoj kvalitetnoj sinergiji. Svaki dan obilazimo neko gradilište i nešto se radi. Ne može se više teoretski raditi nego što se radi niti se može više investirati zato je Petrinja perjanica ne samo u Sisačko – moslavačkoj županiji nego i u ovom djelu Hrvatske kod povlačenja sredstava iz europskih fondova. Želim dati jasnu poruku da građani Petrinje očekuju od izvođača, od nadzora, od svih onih koji prate da budu profesionalni da odrade to na vrijeme jer sve buduće generacije koje dolaze žele se ovdje igrati na vrijeme, čekali su predugo da bi još sad čekali neke koji će možda izmišljati da nema radne snage ili nečeg drugog. Gradu je neprihvatljivo da ima bilo kakve korekcije na račun Proračuna Grada Petrinje, Gradu je neprihvatljivo da građani čekaju ono što moraju imati jako brzo u svim mogućim rokovima.“ – zaključio je gradonačelnik.

Rok za završetak radova je 18 mjeseci.

 

NAZIV PROJEKTA: UNAPRJEĐENJE INFRASTRUKTURE ZA PREDŠKOLSKI I ŠKOLSKI UZRAST DJECE (3RP2) KK.08.2.1.06.0005

KORISNIK: GRAD PETRINJA

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 40.548.110,38 HRK

IZNOS EU POTPORE: 34.297.700,07 HRK

SPONZORIRANI ČLANAK

 

 

 

 

 

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here